Anyż

Anyż

Anyż

Roślina ta należy do jednej z najstarszych roślin świata. Od wieków wykorzystywana nie tylko w kuchni ale również w medycynie naturalnej. I chociaż u Nas nie cieszy się zbyt dużą popularnością warto wprowadzić go do swojej kuchni na stałe albowiem wykazuje wiele właściwości zdrowotnych. Zazwyczaj używamy go jako ozdoby na Święta Bożego Narodzenia jednak przekonajmy się do anyżu bo naprawdę warto.

Właściwości anyżu

Anyż wykazuje wiele właściwości. Oto najważniejsze z nich:

  • Przede wszystkim jest doskonałym lekarstwem na zgagę i niestrawność, gazy oraz wzdęcia albowiem bardzo mocno wpływa na pobudzenie trawienia,
  • Wykazuje działanie grzybobójcze i co ważne niszczy pasożyty żyjące w ludzkim organizmie,
  • Wykazuje działanie rozkurczowe,
  • Polecany osobom zmagającym się z łojotokowym zapaleniem skóry oraz trądzikiem,
  • Posiada działanie wykrztuśne,
  • Niezastąpiony przy zapaleniu oskrzeli oraz gardła,
  • Kąpiele z dodatkiem olejku anyżowego doskonale relaksują,
  • Pomoże również przy bolesnym miesiączkowaniu ponieważ wykazuje działanie przeciwbólowe,
  • Wykazuje działanie moczopędne,
  • Wpływa na poprawę krążenia krwi,
  • Doskonale rozgrzewa,
  • Dodaje energii,
  • Pobudza laktację,
  • Zniweluje przykry zapach z ust.
Anyż jest również naturalnym afrodyzjakiem.
Jest również naturalnym, sposobem na odstraszenie komarów ( zabija również kleszcze).

Doskonale sprawdzi się także jako ozdoba stroików. Jak widać anyż wykorzystamy wszechstronnie. Nie tylko dla poprawy zdrowia oraz samopoczucia ale również jako piękną dekorację Naszych domów np. na Święta Bożego Narodzenia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Copyright Zjedz to 2018