Aronia

Aronia

Aronia

W dzisiejszym artykule dowiemy się jak wiele dobrego może przynieść spożywanie aronii. I nie tylko owoców ale również przetworów z niej. Owoc ten zawiera bardzo dużo antyoksydantów, polifenoli oraz antocyjanów ( barwniki występujące min. w jeżynach, aronii, żurawinie czy też w czarnej porzeczce). I mimo, ze powinniśmy aronię spożywać jak najczęściej wielu z Nas odrzuca ja ze względu na jej cierpki smak. Jednak jeżeli chcemy cieszyć się dobrym zdrowiem i nienaganną sylwetką spożywajmy aronię codziennie.

Właściwości aronii

Jak już wcześniej zostało wspomniane aronia to przede wszystkim niezastąpione źródło antyoksydantów, które zapobiegają powstawaniu nowotworów.

Jednak te małe owoce:

  • Wzmacniają odporność,
  • Opóźniają procesy starzenia,
  • Zmniejszają ryzyko chorób serca,
  • Obniżają ciśnienie krwi,
  • Zapobiegają powstawaniu miażdżycy,
  • Wpływają na poprawę pamięci,
  • Poprawiają wzrok,
  • Są bogatym źródłem witamin oraz mikroelementów,
  • Zawierają błonnik, który korzystnie wpływa na jelita oraz cały układ pokarmowy,
  • Pomagają w walce z chorobami układu pokarmowego,
  • Poprawiają pracę trzustki, żołądka oraz wątroby,
  • Wykazuje działanie oczyszczające organizm z toksyn,
  • Polecane przy nudnościach, wzdęciach, zaparciach oraz bólach brzucha,
  • Obniża poziom cukru we krwi,
  • Zmniejszają skutki radioterapii oraz przyjmowania leków antynowotworowych.

Te cenne właściwości wynikają nie tylko ze spożywania świeżych owoców aronii ale również przetworów z niej.

Chyba nie trzeba nikogo przekonywać do spożywania tych cudownych malutkich owoców. Zadbajmy o siebie, o swoje zdrowie, które jest niczym nieoszlifowany diament-BEZCENNE!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Copyright Zjedz to 2018