Babeczka z brzoskwiniami

Babeczka z brzoskwiniami

Witam serdecznie wieczorkiem. Dzisiaj chciałam zachęcić do zrobienia babeczki z brzoskwiniami. Nie jest to typowa babka piaskowa ale uwierzcie mi smakuje wyśmienicie. Doskonale sprawdzi się do niedzielnej kawuni ale również na Święta. Zachęcam do wypróbowania przepisu:)

Składniki:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao
  • puszka brzoskwiń

Wykonanie:

Całe jajka wraz z cukrami ubijamy na bardzo puszystą masę. Gdy masa jest puszysta, nie przerywając ubijania dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Na samym końcu wlewamy olej. Miksujemy do połączenia składników. Gotowa masę dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy 2 łyżeczki kakao – miksujemy. Formę do babki u mnie z kominem dokładnie smarujemy margaryną i posypujemy bułka tartą. Na dno wylewamy ciasto jasne. Na nie wykładamy wcześniej odsączone z zalewy i pokrojone w kostkę brzoskwinie ( mi 4 połówki zostały), na brzoskwinie ciasto kakaowe. Tak przygotowaną formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni ( piekłam z termoobiegiem) i pieczemy około 50 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczona babeczkę możemy polać polewa lub posypać cukrem pudrem. W obu wersjach smakuje wyśmienicie.

Smacznego:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *