Babka piaskowa

Babka piaskowa

Przepisów na babki piaskowe i nie tylko tak naprawdę jest masa. Ja też piekłam ich wiele, ale zazwyczaj korzystam z tego przepisu, który jest w mojej rodzinie od pokoleń. Jak dla mnie najlepsza. Zachęcam do wypróbowania.

Składniki:

  • 20 dkg margaryny
  • 20 dkg cukru
  • cukier waniliowy
  • 5 jajek
  • 8 dkg mąki ziemniaczanej
  • 12 dkg mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka kakao

Wykonanie:

Margarynę, żółtka oraz cukry ucieramy na puszysty krem. Następnie dodajemy przesiane z proszkiem do pieczenia mąki cały czas ucierając. Białka ubijamy ze szczyptą soli na lśniącą i sztywną pianę, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie nierówne części. Do jednej dodajemy kakao i mieszamy. Formę do babki z kominem smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą. Wykładamy jasne ciasto a na nie kakaowe. Tak przygotowaną formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 40 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągamy, delikatnie studzimy i przekładamy na talerz. Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :))

Babka piaskowa
Babka piaskowa

Babka jest naprawdę prosta w wykonaniu. Nawet początkująca Pani domu poradzi z nią sobie bez problemu. W sam raz do niedzielnej kawki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Copyright Zjedz to 2018