Bazylia

Bazylia

Bazylia

Jest bardzo popularną przyprawą chętnie wykorzystywana w kuchni. Pasuje do wielu dań nadając im niesamowitego smaku oraz aromatu. Bazylia nie tylko kusi aromatem ale wykazuje również wiele właściwości zdrowotnych. Pewnie wielu z Nas nie jest świadomych jak wiele dobrego przynosi spożywanie jej. Przypraw ta należy do grupy ziół prowansalskich. Jest niskokaloryczna i co ważne posiada niski indeks glikemiczny dlatego też bez obawy mogą ją spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Jakie jeszcze właściwości zdrowotne wykazuje ta popularna i chętnie spożywana przyprawa? Odpowiedź w dzisiejszym artykule.

Właściwości prozdrowotne bazylii

  • Korzystnie wpływa na układ trawienia. Polecana szczególnie przy kolce oraz wzdęciach,
  • Wzmocni układ odpornościowy,
  • Oczyszcza nerki z toksyn,
  • Wykazuje działanie przeciwgrzybicze, bakteriobójcze oraz antyseptyczne,
  • Jest źródłem witamin A, C, E, K witamin z grupy B oraz minerałów takich jak wapń, żelazo, mangan oraz cynk,
  • Wspomoże pracę serca,
  • Zalecana również osobom nerwowym albowiem zmniejsza stres oraz niweluje nadpobudliwość,
  • Zwiększa produkcję soków żołądkowych,
  • Wpłynie na poprawę apetytu,
  • Łagodzi skurcze żołądka,
  • Posiada również właściwości przeciwbólowe,
  • Przyniesie pomoc przy stanach zapalnych,
  • Wpłynie na obniżenie gorączki,
  • Wzmaga laktację.

Często sięgamy po zioła oraz przyprawy. Jednak musimy pamiętać, że aby przyniosły oczekiwane efekty musimy je spożywać systematycznie. Niektóre z ziół mogą wywołać interakcję z lekami dlatego też w razie wątpliwości wart zasięgnąć porady lekarza lub farmaceuty.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Copyright Zjedz to 2019