Biszkopt z kremem

Biszkopt z kremem

Dzisiaj prezentuje przepis na prosty biszkopt z kremem z serka mascarpone. Biszkopt ten u mnie stanowi bazę do tortów ale nie tylko. Doskonale sprawdza się również jako biszkopt z owocami.

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 1.1/2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka octu

Krem:

  • serek mascarpone 250 g
  • 2 kremówki po 200 ml
  • 2 łyżki cukru pudru
  • opcjonalnie kakao

Wykonanie:

Biszkopt:

Całe jajka ubijamy z cukrami na bardzo puszystą masę. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułką lub miksujemy na najniższych obrotach. na koniec olej i ocet. Miksujemy. Tak przygotowane ciasto przekładamy do tortownicy wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą lub prostokątnej blaszki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 35 minut do tak zwanego suchego patyczka.

Krem:

Miskę w której miksuje chłodzę w lodówce. Serek mascarpone wraz z kremówką miksuje chwilkę na najniższych obrotach, tak aby serek połączył się z kremówką. Następnie miksuje na najwyższych obrotach, dodaję cukier puder. Należy zwrócić uwagę żeby za długo nie miksować bo zrobi się masło. Gotowy krem dzielę na dwie części i do jednej dodaję kakao. Wystudzony biszkopt dzielę na dwie części i przekładam kremem. Wierzch biszkopta smaruję również kremem. Wierzch można posypać kakao lub startą czekoladą.

Biszkopt z kremem
Biszkopt z kremem

Biszkopt jest delikatny i puszysty. Krem nie za słodki. Na jednym kawałku na pewno się nie skończy. Krem doskonale sprawdzi się również do tarty z owocami. Smacznego 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Copyright Zjedz to 2018