Boczniaki

Boczniaki

Boczniaki

Sezon na grzyby w pełni. Jednak boczniaki należą do grzybów troszkę nietypowych ale za to bardzo popularnych w Polskiej kuchni. Od pospolitych grzybów wyróżnia je nie tylko sposób w jaki rosną ale również zawartość sporej dawki witamin przede wszystkim komplet witamin z grupy B, witaminę C, PP a także sporo magnezu, potasu, wapnia, fosforu, żelaza, selenu, cynku oraz sodu. Kształtem przypominają muszle. Spotkać je możemy nie tylko w lasach ale również w przydomowych ogródkach oraz parkach. W kuchni najchętniej wykorzystywane są do przygotowania farszu do pierogów czy naleśników ale również bardzo chętnie dodawane są do sałatek. Boczniaki wykazują wiele cennych właściwości prozdrowotnych ale o tym w dalszej części artykułu.

Właściwości lecznicze

Boczniaki jak już wcześniej wspomniano są skarbnic wielu witamin oraz mikroelementów.

Ale to nie wszystko albowiem:

  • Są źródłem łatwo przyswajalnego białka,
  • Wpływają na obniżenie poziomu cukru oraz cholesterolu we krwi,
  • Wykazują działanie przeciwnowotworowe,
  • Podnoszą odporność organizmu,
  • Chronią komórki przed uszkodzeniem oraz starzeniem się,
  • Zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy,
  • Wzmacniają ściany naczyń krwionośnych,
  • Wpływają na zmniejszenie ciśnienia w gałkach ocznych,
  • Są niskokaloryczne,
  • Korzystnie wpływają na pracę żołądka oraz wątroby,
  • Zapobiegają powstawaniu skrzeplin.

Niby taki zwykły grzyb a jednak niezwykły. Być może niewiele osób wiedziało o właściwościach prozdrowotnych boczniaków.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *