Borowik szlachetny

Borowik szlachetny

Borowik szlachetny

Prawdziwek bo o nim mowa jest „ulubieńcem” grzybiarzy lecz nie tylko albowiem jest również najbardziej pożądanym grzybem w kuchni Polskiej. Grzyba możemy spotkać w lasach od czerwca do listopada a nawet do grudnia pod warunkiem, że miesiąc jest ciepły. Klasyfikowany jest na pierwszym miejscu ze względu na wartości odżywcze jakie posiada. Ma niesamowity smak oraz aromat dlatego też tak chętnie wykorzystywany jest w kuchni. Jednak musimy być bardzo ostrożni albowiem bardzo łatwo można go pomylić szatanem(goryczakiem żółciowym) który nie jest jadalny. Musimy jednak wiedzieć, że borowik szlachetny jest pełen wartości odżywczych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Borowik nie tylko kusi smakiem ale również wyglądem albowiem prezentuje się bardzo dostojnie.

Wartości odżywcze prawdziwka

  • Zawiera duże ilości białka ale również znajdziemy w nim węglowodany a także wielonienasycone kwasy tłuszczowe,
  • Jest bogatym źródłem witamin min. witaminy A, C, D, E, PP oraz witamin z grupy B,
  • Znajdziemy w nim również minerały takie jak magnez, potas, fosfor i żelazo,
  • To bogate źródło błonnika który pozytywnie wpływa na pracę jelit oraz całego układu pokarmowego,
  • Wpływa na poprawę pracy przemiany materii,
  • Jest produktem niskokalorycznym.

Borowiki doskonale nadają się do suszenia, marynowania czy mrożenia. Dania z ich udziałem nabiorą wyjątkowego smaku oraz aromatu.

Pamiętajmy jednak, że grzyby są ciężkostrawne dlatego też nie wskazane są dzieciom, osobom starszym oraz borykających się ze schorzeniami nerek oraz wątroby.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *