Borówka amerykańska

Borówka amerykańska

Borówka amerykańska

Te małe i smaczne owoce są skarbnicą składników odżywczych, witamin oraz minerałów. Borówka jest odmianą jagody i co ważne nie tylko przyczyni się do prawidłowego funkcjonowania organizmu ale również zapobiegnie wielu chorobom.Możemy je spożywać zarówno w postaci surowej dodając do jogurtów oraz surówek ale stanowią również doskonały dodatek do ciast, jako nadzienie do knedli oraz na przetwory. Dlaczego warto spożywać borówki? Odpowiedź znajdziecie w dzisiejszym artykule.

Właściwości odżywcze oraz zdrowotne borówki

  • Jest skarbnicą witamin ( witaminy A, C, E, B, PP) oraz minerałów takich jak ( magnez, potas, cynk, żelazo, wapń, selen),
  • Zawiera nieocenione polifenole, które wykazują działanie przeciwzapalne i co bardzo ważne zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych,
  • Zapobiega chorobom układu krążenia,
  • Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników,
  • Obniża ciśnienie krwi,
  • Zapobiega anemii,
  • Zapobiega marskości wątroby,
  • Dzięki zawartości flawonoidów wpływa na poprawę pamięci,
  • Jest niezastąpiona w leczeniu chorób oczu,
  • Wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne ( niszczy szczepy E. Coli),
  • Pomaga w oczyszczeniu organizmu z toksyn oraz szkodliwych produktów przemiany materii,
  • Obniża poziom złego cholesterolu LDL podnosząc jednocześnie poziom dobrego HDL,
  • Opóźnia procesy starzenia,
  • Wykorzystywana jest w leczeniu zespołu przewlekłego zmęczenia,
  • Niezastąpiona przy schorzeniach układu pokarmowego, moczowego w tym chorób nerek.

Chyba nie trzeba nikogo przekonywać do spożywania tych smacznych owoców. Z całą pewnością wniosą wiele dobrego do organizmu. Bez problemy możemy ją również hodować w swoich przydomowych ogródkach oraz rabatach.Więc dlaczego nie skorzystać z jej „cudownych” właściwości?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Copyright Zjedz to 2018