Brokuły

Brokuły

Brokuły

Zarówno owoce jak i warzywa powinny być podstawa zdrowej diety. Zawierają mnóstwo witamin oraz minerałów niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Niestety mimo że zainteresowanie zdrowym stylem życia pomalutku wzrasta spożywamy ich zdecydowanie za mało na korzyść chipsów czy fast foodów, które są tylko pustymi kaloriami. Niestety o brokułach zapomnieliśmy całkiem. Jednak pora to zmienić albowiem są skarbnicą witamin oraz minerałów a także chronią przed chorobami nowotworowymi. Korzyści ze spożywania brokuł jest o wiele więcej. Znajdziecie je w dzisiejszym artykule.

Brokuły-dlaczego warto je jeść?

Warzywo to wykazuje silne właściwości przeciwnowotworowe. Wszystko za sprawą silnego przeciwutleniacza sulforafanu.

Jednak pamiętajmy, że :

  • Są skarbnicą witaminy A, D, K, PP, C oraz potasu, wapnia, fosforu, żelaza i luteiny,
  • Wykazują działanie przeciwzapalne oraz przeciwnowotworowe,
  • Zapobiegają wrzodom żołądka i dwunastnicy,
  • Niszczą bakterię Helicobacter pylori,
  • Polecane osobom borykającym się z nadciśnieniem,
  • Pomocne w leczeniu anemii,
  • Zawierają błonnik, który pozytywnie wpływa na jelita oraz układ pokarmowy,
  • Luteina korzystnie wpływa na wzrok,
  • Są niskokaloryczne a przy tym sycące dlatego też polecane są osobom będącym na dietach odchudzających,
  • Łagodzą objawy alergii,
  • Pozytywnie wpłyną na wygląd skóry,
  • Wzmocnią stawy,
  • Posiadają niski indeks glikemiczny.

I chociaż nie każdy za nimi przepada warto je wprowadzić do swojego jadłospisu na stałe albowiem korzyści z ich spożywania jest naprawdę wiele.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

four + seven =