Brzoskwinie-dlaczego warto je jeść?

Brzoskwinie-dlaczego warto je jeść?

Brzoskwinie – dlaczego warto je jeść?

Brzoskwinie należą do jednych z najpopularniejszych oraz najsmaczniejszych owoców. Kuszą nie tylko wyglądem ale również smakiem i aromatem. Doskonale nadają się również na przetwory po które zima chętnie sięgamy. Bardzo często wykorzystywane są jako dodatek do wielu ciast i deserów chociaż chętnie zjadamy je prosto z drzewa. Jednak musimy również wiedzieć, ze brzoskwinie są również bardzo zdrowe i co ważne wskazane nawet Naszym małym pociechom. Są niskokaloryczne i lekkostrawne albowiem w większości składają się z wody. Ogromnym powodzeniem zwłaszcza w okresie zimowym cieszą się suszone brzoskwinie. Jedno jest pewne- brzoskwinie warto włączyć do swojego menu na stałe czy to świeże czy też w formie suszonej albowiem wykazują wiele cennych właściwości.

Właściwości odżywcze oraz zdrowotne brzoskwiń

Dla niektórych z Nas wielkim zaskoczeniem może być fakt, że brzoskwinie posiadają o wiele więcej potasu niż pospolite banany. Jednak owoce te są również naturalnym remedium na wiele dolegliwości.

Przede wszystkim brzoskwinie:

  • Są skarbnicą wielu witamin ( C, E, A, K witamin z grupy B) oraz mikroelementów ( potasu, magnezu, wapnia, fosforu, selenu, boru),
  • Zawierają sporo kwasu foliowego oraz błonnika, który korzystnie wpływa na jelita oraz cały układ pokarmowy,
  • Zapewniają uczucie sytości dlatego też są wskazane przy dietach odchudzających,
  • Wykazują działanie moczopędne oraz oczyszczają organizm z zalegających toksyn oraz szkodliwych produktów przemiany materii,
  • Pomocne w walce z zaparciami,
  • Posiadają niski indeks glikemiczny dlatego też mogą być spożywane przez osoby chore na cukrzycę,
  • Pomocne przy stanach pobudzenia,
  • Wykazują działanie zasadotwórcze,
  • Zadbają o prawidłowe ciśnienie krwi,
  • Polecane osobom borykającym się z anemią albowiem przyspieszają produkcję czerwonych krwinek,
  • Pomocne w chorobie nowotworowej albowiem zawarty w nich beta karoten blokuje rozwój komórek nowotworowych.

Owoc ten wykorzystywany jest również do produkcji kosmetyków.

W sezonie starajmy się jeść brzoskwinie jak najczęściej. Porą zimowa natomiast doskonale sprawdzą się przetwory oraz brzoskwinie suszone.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *