Cebula i jej właściwości

Cebula i jej właściwości

Cebula i jej właściwości

To pospolite warzywa zna każdy. Bardzo często wykorzystujemy je w swojej kuchni do zup, wszelkiego rodzaju surówek oraz sałatek. Jednak ze względu na jej charakterystyczny silny smak i zapach nie jest lubiana przez wszystkich. Jednak warto się do niej przekonać albowiem nie tylko pomoże w walce z przeziębieniem ale również z cukrzycą. Ma wiele cennych składników odżywczych, których niestety większości z Nas brakuje.

Dar natury

Niby zwykłe warzywo, które wyhodujemy nawet w doniczce a zarazem takie niezwykłe. Zawiera glikozydy ( najważniejszy dwusiarczek alilopropylowy) dzięki któremu przede wszystkim wykazuje tak wiele właściwości leczniczych.

Co ma Nam do zaoferowania cebula?

Naprawdę wiele dobrego. Przede wszystkim:

  • Jest skarbnicą minerałów ( magnez, żelazo, potas, fosfor, fluor, wapń) oraz witamin (a, b, C,E, K, PP),
  • Wzmacnia odporność,
  • Obniża poziom cholesterolu oraz cukru we krwi,
  • Przeciwdziała zaparciom,
  • Zapobiega tworzeniu się zakrzepów,
  • Pomocna w leczeniu trądziku, odmrożeniach, oparzeniach oraz przy stanach zapalnych żylaków,
  • Usuwa nadmiar wody z organizmu,
  • Wykazuje działanie bakteriobójcze, przeciwzapalne oraz odkażające.

Ciekawostką może być fakt, że jest również dobra na kaca. Mowa o zupie cebulowej, która poprawi funkcjonowanie osłabionej po piciu alkoholu wątroby.

Cebula jest naturalnym antybiotykiem, który niszczy bakterie w tym gronkowca złocistego.

Dzięki temu niezwykłemu warzywu można również pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Doskonale spala tkankę tłuszczową oraz poprawia procesy metaboliczne. Mowa o diecie cebulowej której podstawą jest zupa cebulowa.

Chyba nie trzeba nikogo przekonywać do tego warzywa. I mimo, że odstrasza wielu swoim smakiem oraz zapachem jedno jest pewne-warto mieć ja w w spiżarni i korzystać z niej jak najczęściej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Copyright Zjedz to 2018