Chałka

Chałka drożdżowa

Nie ma chyba osoby, która by nie lubiła ciast drożdżowych. Domowa chałka jest doskonałym sposobem na złagodzenie jesiennej chandry. Podana z dżemem czy też posmarowana masełkiem na pewno zaspokoi kubki smakowe wielbicieli ciast drożdżowych ale nie tylko.

Składniki:

  • 4.1/2 szklanki mąki pszennej
  • 10 dkg masła
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 4 dkg świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • rodzynki

Kruszonka:

  • 1/2 szklanki mąki
  • 2 czubate łyżki cukru
  • 2 łyżki masła

Wykonanie:

Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Drożdże kruszymy, posypujemy łyżką cukru i dodajemy kilka łyżek letniego mleka. Całość mieszamy, dodajemy 3-4 łyżki mąki dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Rodzynki moczymy następnie wysypujemy na sitko. Masło rozpuszczamy i delikatnie studzimy. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiewamy, dodajemy rozczyn, letnie mleko, jajka ubite z cukrem, sól oraz rozpuszczone i przestudzone masło oraz odsączone i obtoczone w mące rodzynki. Wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie gładkie i elastyczne. Gotowe zostawiamy w ciepłym miejscu na około 40 minut do wyrośnięcia. Można zabrać się za zrobienie kruszonki. Wszystkie składniki zagniatamy i wkładamy do zamrażalnika. Gdy ciasto wyrośnie wyrabiamy je jeszcze przez chwilkę w celu odgazowania. Dzielimy na dwie części. Każdą na 3 wałeczki. Zaplatamy warkocze. Gotowe chałki przekładamy do dwóch keksówek wysmarowanych masłem, smarujemy roztrzepanym żółtkiem oraz posypujemy startą na tarce kruszonką. Tak przygotowane chałki przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni około 30 minut do zrumienienia. Wyjmujemy z piekarnika i po delikatnym przestudzeniu wyjmujemy z keksówek.

Chałka
Chałka

 

 

Kto raz spróbuje domowej chałki na pewno będzie wracał do przepisu niejednokrotnie. Jest prosta w przygotowaniu i smakuje wybornie. Zachęcam do wypróbowania.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Copyright Zjedz to 2018