Chałka z rodzynkami

Chałka z rodzynkami

Witam wszystkich serdecznie. Pogoda nie sprzyja spacerom więc może skusicie się na chałkę z rodzynkami. Wyśmienicie smakuje posmarowana masłem czy też dżemem  z kubkiem kakao. Dla mnie pycha więc i może Wy się skusicie na kawałeczek?;)

Składniki:

  • 65 dkg mąki
  • 4 dkg świeżych drożdży
  • 200 ml letniej przegotowanej wody
  • 4 jajka
  • 15 dkg masła
  • 20 dkg cukru
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • rodzynki

Wykonanie:

Z drożdży, połowy wody, 2 łyżek cukru odebranych od całości oraz 3-4 łyżek mąki zrobić rozczyn, przykryć ściereczką i zostawić na 15-20 minut do wyrośnięcia. Pozostałą część cukru rozpuszczamy w reszcie wody, dodajemy sól, cukier waniliowy oraz jajka. Całość dobrze mieszamy. Masło rozpuszczamy.Mąkę przesiewamy przez sito. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i zostawiamy do namoczenia po czym odcedzamy na sicie. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy mąkę oraz wodę rozmieszaną z jajkami-wyrabiamy ciasto stopniowo dolewając wcześniej rozpuszczone i przestudzone masło. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie gładkie. Na sam koniec dodajemy rodzynki obtoczone w mące i krótko wyrabiamy. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia. Ja pozwalam ciastu wyrosnąć zbijam je i pozostawiam do ponownego wyrośnięcia. Jest bardziej puszyste i delikatne. Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół. Każdą połówkę na trzy części z których robimy wałeczki po czym zaplatamy warkocz. Tak samo postępujemy z drugą połówką. Gotowe chałki przekładamy do dwóch keksówek wyłożonych papierem i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika chałki smarujemy roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka. Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut.

Chałka z rodzynkami
Chałka z rodzynkami

Osobiście uwielbiam kruszonkę ale uwierzcie mi na słowo, że nawet bez niej chałeczka smakuje bosko 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Copyright Zjedz to – blog kulinarny 2018