Chleb Świętojański

Chleb Świętojański

Chleb Świętojański

Chleb Świętojański zwany również szarańczynem, karobem jak również ceratonią to długowieczne drzewo rosnące na Bliskim Wschodzie oraz w klimacie śródziemnomorskim. Liście przypominają wyglądem liście pospolitej i dobrze Nam znanej akacji. Owocami są strąki w kolorze brązowym wypełnione nasionami i sięgające do 20 cm długości. Mimo, że z pewnością niewielu z Nas kojarzy nazwę chleba świętojańskiego jednak może ku zdziwieniu z jej nasionami mamy do czynienia bardzo często albowiem karob(guma karobowa) jest na szeroką skalę wykorzystywana w przemyśle spożywczym jako zagęszczacz i dodatek do żywności. Znajdziemy go między innymi w sosach, batonach, herbatach, wyrobach piekarniczych czy płatkach śniadaniowych. Na opakowaniach jest oznaczony symbolem E 410. Jednak chleb świętojański znalazł również szerokie zastosowanie w przemyśle tytoniowym, alkoholowym oraz kosmetycznym. Jest także wykorzystywany do produkcji papieru.

Skład oraz właściwości ceratonii

Strąki są bardzo pożywne. W około 60% składają się z węglowodanów. Zawierają również białko. Posiada także wiele witamin min. witaminę A, D, oraz witaminy z grupy B a także minerały min. potas, magnez, wapń, fosfor i żelazo. Co ważne wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych.

Przede wszystkim:

  • Wykazuje właściwości przeciwbólowe, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne oraz wykrztuśne,
  • Obniża poziom cholesterolu we krwi,
  • Wpływa na poprawę trawienia,
  • Polecany przy biegunkach,
  • Pomocny w walce z osteoporozą,
  • Działa przeciwutleniająco.

Warto również wspomnieć, że walorem karobu jest również smak, który przypomina kakao dlatego też bardzo często jest wykorzystywany jako jego zamiennik.

Jak widać chyba nie wszystkie E są takie złe. Chociaż nie ukrywając im lista krótsza tym produkt zdrowszy!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *