Chrusty

Chrusty

Już dawno po karnawale ale może ktoś z Was skusi się na kruchutkie chrusty. Próbowałam wiele przepisów ale ten najbardziej przypadł mi do gustu i korzystam z niego od kilku lat.

Składniki:

  • 7 żółtek
  • 2.1/2 szklanki mąki
  • troszkę więcej niż pół szklanki piwa
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy żółtka oraz piwo. Chwilkę zagniatamy ciasto do połączenia składników. Następnie wybijamy je wałkiem( bijąc wałkiem rozpłaszczamy je, ponownie składamy i uderzamy znowu im dłużej tym lepiej). Ciasto zostawiamy na około 1/2 godz aby odpoczęło. Gdy ciasto odpoczywa wstawiamy olej na małym ogniu aby nabrał odpowiedniej temperatury ( 160-175 stopni). Gotowe ciasto dzielimy na kilka części bardzo cienko wałkujemy, dzielimy na paski a każdy z pasków na prostokąty, na środku których robimy nacięcie. Przez nacięcie przeciągamy jeden koniec. Ważne aby w miarę możliwości podczas wałkowania jak najmniej podsypywać mąką. Faworki smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Wyciągać łyżką cedzakową lub patyczkiem do szaszłyków na ręczniki papierowe. Następnie posypać cukrem pudrem

Chrusty
Chrusty

 

Jak wiadomo przy robieniu chrustów trzeba poświęcić troszkę czasu ale smak wynagradza wszystko.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Copyright Zjedz to 2018