Ciasto Baunty

Ciasto Baunty

Dzisiaj przepis na przesmaczne ciasto Baunty. Jednym słowem coś dla wielbicieli kokosu. Może akurat przypadnie Wam do gustu. Dla mnie jest mmm mega smaczne. Przepis zaczerpnięty tutaj www.popularne.pl/ciasto-bounty.

Składniki:

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 12,5 dkg cukru pudru
  • szczypta soli
  • 5 dkg mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 dkg kakao

Masa:

  • 1 kostka masła
  • 3.3/4 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 35 dkg wiórek kokosowych
  • budyń waniliowy

Wykonanie:

Ciasto:

Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli dodając stopniowo cukier. Gdy masa będzie lśniąca dodajemy stopniowo żółtka miksując już na niższych obrotach miksera. Na sam koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz kakao – w tym momencie masę mieszamy za pomocą drewnianej łyżki do połączenia składników. Tak przygotowane ciasto przekładamy do torownicy wyłożonej papierem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 20 minut. Studzimy

Masa:

Do garnka wlewamy 2.1/2 szklanki mleka, dodajemy cukry oraz masło. W momencie całkowitego rozpuszczenia tłuszczu wsypujemy wiórki kokosowe i gotujemy na małym ogniu aż masa zgęstnieje, często mieszając aby się nie przypaliła. W pozostałej 1/2 szklanki mleka rozpuszczamy budyń, wlewamy do masy kokosowej dokładnie mieszając, podgrzewając doprowadzamy do wrzenia. Masę odstawiamy i studzimy.

Wystudzony biszkopt kroimy na pół. Przekładamy masą kokosową. Wierzch polewamy polewą i ozdabiamy wiórkami kokosowymi. Chłodzimy w lodówce.

Ciasto Baunty
Ciasto Baunty

Ciasto jest mega smaczne. Uwierzcie mi na słowo, że nie potrzebuje żadnej rekomendacji:) Na jednym kawałku na pewno się nie skończy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Copyright Zjedz to 2018