Ciasto „Jabłkowa pokusa”

Witam Wszystkich serdecznie :). Dzisiaj przepis na nieziemskie nie tylko w smaku ale również wyglądzie ciacho. Biszkopt kakaowy, jabłka, masa z kremówki i polewa mmm. Czego chcieć więcej. Przepis zaczerpnięty ze strony smakiuczucie.blogspot.com/2018/07/jabkowa-pokusa.html z moją małą modyfikacją. Jedno jest pewne: koniecznie wypróbujcie bo naprawdę warto!!!

SKŁADNIKI:

Ciasto:

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa jabłkowa”:

  • 1 kg jabłek ( już po obraniu)
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 4 łyżki cukru

Masa:

  • 2 śmietany kremówki 30%  każda po 200 gr
  • 25 dkg serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan fiksy

Polewa:

Gorzka czekolada roztopiona nad kąpielą wodną

WYKONANIE:

Ciasto:

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę dodając pod koniec ubijania cukry. Masa ma być lśniąca. Następnie dodajemy po 1 żółtku cały czas miksując. Mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao przesiewamy i dodajemy do masy. Ważne: masy łączymy dokładnie już za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki. Gotowe ciasto przelewamy do formy ( u mnie 20×32) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 35 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika – studzimy.

W tym czasie możemy przygotować masę jabłkową

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do garnka, dodajemy cukier i smażymy mieszając aż większość soku odparuje. Ściągamy z ognia, wsypujemy galaretkę w proszku, dokładnie mieszamy. Studzimy.

Masa:

Serek mascarpone, śmietankę oraz cukry miksujemy ( warto zacząć od najniższych obrotów miksera aby nie zachlapać pół kuchni 😉 ). Pod koniec ubijania dodajemy śmietan fiksy.

Złożenie ciasta:

Biszkopt, jabłka, masa śmietankowa, chłodna polewa.

Ciasto "Jabłkowa pokusa"
Ciasto „Jabłkowa pokusa”

Co tu dużo pisać – CIACHO PYCHA PALUSZKI LIZAĆ:)

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Copyright Zjedz to 2018