Ciasto tortowe

Ciasto tortowe

Witam serdecznie. Wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc. Dzisiejszy przepis nie tylko sprawdzi się wyśmienicie w te Święta ale również na każdą inną okazję , spotkanie z przyjaciółmi oraz do poobiedniej kawuni. Ciasto jest proste w przygotowaniu i na pewno nie sprawi problemu nawet początkującym swoją przygodę z pieczeniem 🙂

Składniki:

Biszkopt jasny:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 1.1/2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka octu

Wykonanie:

Całe jajka ubijamy z cukrami na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia miksując na średnik obrotach miksera. Na sam koniec olej oraz ocet – miksujemy do połączenia składników. Ciasto wykładamy na blaszkę o wymiarach 25×35 wyłożoną papierem do pieczenia ( tylko dno) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 35-40 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy.

Biszkopt kakaowy:

  • 6 jajek
  • 14 dkg mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 płaskie łyżki kakao
  • 17 dkg cukru
  • cukier waniliowy

Wykonanie:

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę dodając pod koniec ubijania połowę cukru. Masa ma być sztywna i lśniąca. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem na puszystą masę. Gotowe dodajemy do wcześniej ubitych białek i delikatnie łączymy obie masy za pomocą szpatułki. Na sam koniec dodajemy w trzech partiach mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie ale dokładnie mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy do blaszki 25×35 wyłożonej papierem ( tylko spód) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni na termoobiegu około 40 minut do tzw suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy

Masa:

  • 25 dkg serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan fixy
  • 400 ml śmietanki 30%

Dodatkowo dwa słoiczki dżemu porzeczkowego

Wykonanie:

Serek przekładamy do misy miksera ( ja przed przygotowaniem kremu misę wkładam na kilka minut do lodówki) dolewamy zimną kremówkę. Miksujemy najpierw na średnik obrotach miksera aby oba składniki się połączymy następnie na najwyższych. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder oraz śmietan fixy. Masy nie należy za długo miksować ponieważ może Nam się zrobić masełko 🙂

Na dno blaszki wykładamy jasny biszkopt. Smarujemy dżemem porzeczkowym. Następnie wykładamy krem, na który kładziemy kakaowy biszkopt. Wierzch smarujemy delikatnie dżemem porzeczkowym. Można polać również polewą czekoladową.

Ciasto tortowe
Ciasto tortowe

Mimo, że ciasto jest syte, z całą pewnością nie skończy się na jednym kawałku.

2 comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Copyright Zjedz to – blog kulinarny 2018