Ciasto Zebra

Ciasto ” Zebra”

Dzisiaj przepis na ciasto o wdzięcznej nazwie ” Zebra”. Nie dość że ładnie się prezentuje to również wspaniale smakuje. Ciasto godne polecenia dla tych młodszych i starszych smakoszy :D.

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1.1/2 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 szklanka wody ( ja używam wody gazowanej może być czysta, oranżada lub cytrynowa)
  • 1 szklanka oleju
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • dodatkowo 2 łyżki mąki

Wykonanie:

Jajka ubijamy z cukrami na puszystą masę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Do ubitej masy dodajemy w trzech porcjach mąkę z proszkiem, wodę oraz olej. Dokładnie miksujemy. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy kakao a do drugiej dodatkowe 2 łyżki mąki. Tortownicę smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą. Na środek wykładamy na przemian 2 łyżki jasnego ciasta i 2 łyżki ciemnego. Tak do wyczerpania mas. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni z termoobiegiem i pieczemy około godziny do suchego patyczka. Upieczone można polać polewą lub posypać cukrem pudrem.

Ciasto Zebra
Ciasto Zebra

Jak widać ciasto pięknie się prezentuje. A i smakiem zachwyci niejednego smakosza. Zachęcam do wypróbowania przepisu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Copyright Zjedz to 2018