Cukier kokosowy

Cukier kokosowy

Cukier kokosowy

O szkodliwości białego cukru wiemy doskonale a mimo o z roku na rok spożywamy go coraz więcej. Najgorsze jest to, że spożywamy ogromne ilości produktów przetworzonych, które min. zawierają cukier rafinowany co prowadzi do otyłości, cukrzycy oraz wielu innych poważnych schorzeń. Przecież istnieje wiele jego zamienników i na dodatek o wiele zdrowszych. Czy nie warto z nich skorzystać? Nie wkładając Wszystkich do przysłowiowego „wora” wolimy narzekać nie robiąc jednak nic w kierunku zmian. Przecież zdrowie mamy jedno i z całą pewnością każdy z Nas chciałby się nim cieszyć jak najdłużej. Usiądźmy w domu i pomyślmy nad zmianami. Prowadzenie zdrowego stylu życia nie jest wyzwaniem nie do przejścia. Wystarczy troszkę dać od siebie by cieszyć się dobrym zdrowiem. Ale wróćmy do cukru kokosowego – czym tak naprawdę jest i czy warto go stosować?

Właściwości i wartości odżywcze

Może na początku warto wspomnieć czym jest cukier kokosowy. Mianowicie pozyskiwany jest z soku palmy kokosowej. Znalazł szerokie zastosowanie w kuchni albowiem z powodzeniem możemy go wykorzystać jako dodatek do ciast, deserów na zimno oraz ciepło, sosów a także dań orientalnych.

Co ważne cukier kokosowy wykazuje wiele właściwości leczniczych. Posiada niski indeks glikemiczny – stabilizuje poziom cukru we krwi dlatego też polecany jest diabetykom. Znajdziemy w nim również witaminy min. witaminę C oraz witaminy z grupy B a także minerały takie jak potas, magnez, żelazo i cynk. Obfituje również w przeciwutleniacze. Pozytywnie wpływa na układ nerwowy oraz sercowo-naczyniowy. Wzmocni także odporność, zapobiegnie zawrotom i bólom głowy a także zmniejszy zmęczenie. Dzięki zawartości potasu wpłynie na obniżenie ciśnienia krwi. Wykazuje również działanie antyoksydacyjne. Zwalcza wolne rodniki dzięki czemu zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry.

Jak widać cukier kokosowy pozytywnie wpływa na Nasz organizm. Jednak tylko od Nas zależy czy wybierzemy zdrowszą alternatywę białego cukru czy też nie.

Kto wie może jego smak karmelowy przekona do siebie niejednego łasucha:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *