Cukier owocowy-fruktoza

Cukier owocowy-fruktoza

Cukier owocowy-fruktoza

Fruktoza jest cukrem prostym na szeroką skalę wykorzystywanym w przemyśle spożywczym. Znajdziemy ją w większości produktów spożywczych. Charakteryzuje się bardzo intensywnym słodkim smakiem. Jest nie tylko słodsza od glukozy ale również tańsza. O tym, że cukier w nadmiarze szkodzi nie musimy nikomu przypominać. Niestety jak potwierdzają naukowcy nadmiar fruktozy ( a o niego nie trudno albowiem jak już wcześniej zostało wspomniane jest w wielu produktach) może doprowadzić do wielu poważnych chorób min. nowotworów, cukrzycy a także otyłości. I chociaż mimo wiedzy na temat szkodliwości fruktozy ten bardzo popularny cukier owocowy „podbił serca” wielu z Nas. Jednak czy naprawdę jest taki zdrowy? O tym w dalszej części artykułu.

Dlaczego fruktoza może być dla Nas niebezpieczna?

Odpowiedź nie powinna być dla nikogo zaskoczeniem:

  • Sprzyja rozwojowi chorób nowotworowych zwłaszcza nowotworowi trzustki,
  • Zwiększa ryzyko rozwoju chorób układu krążenia,
  • Może być przyczyną biegunki oraz problemów żołądkowo-jelitowych,
  • Przyczynia się również do rozwoju cukrzycy,
  • Niestety może doprowadzić do miażdżycy a co za tym idzie nadciśnienia i chorób serca,
  • Jest groźna dla wątroby albowiem doprowadza do jej stłuszczenia,
  • Może doprowadzić również do uszkodzenia nerek,
  • Przyczynia się również do powstawania otyłości.

O skutkach nadmiernego stosowania fruktozy można pisać wiele. I chociaż dla Wielu jest doskonałym zamiennikiem białego cukru ( a nie do końca tak jest) musimy na nią uważać. A nie jest to takie proste albowiem znajdziemy ją w licznych produktach.

Mimo, że jest cukrem owocowym naturalnie występującym w owocach i miodzie nie oznacza to, ze jest nieszkodliwa. Nie zawsze to co naturalne jest zdrowe. Powinniśmy mieć to na uwadze.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *