Cykoria

Cykoria

Cykoria

Jest rośliną mało znaną i niestety zdecydowanie za rzadko wykorzystujemy ją w swoich kuchniach. Zaskoczy Nas smakiem nie tylko w postaci świeżej ale również w pieczonej jak i smażonej. Najważniejsze jest jednak to, ze należy do jednej z najzdrowszych roślin albowiem jest niezastąpiona skarbnicą witamin oraz składników mineralnych. Wykorzystywana już w starożytności jako doskonały środek na oczyszczenie organizmu z zalegających toksyn. Jedno jest pewne. Z całą pewnością powinniśmy włączyć cykorię do swojej diety albowiem bardzo pozytywnie wpłynie na Nasze zdrowie oraz ogólne samopoczucie.

Dlaczego warto spożywać cykorię?

  • Jest skarbnicą witamin ( A, E, K, C oraz witamin z grupy B) oraz składników mineralnych ( potas, magnez, żelazo, wapń, fosfor, cynk),
  • To bogate źródło kwasu foliowego, beta karotenu oraz błonnika,
  • Wpływa na poprawę perystaltyki jelit oraz zapobiega zaparciom,
  • Jest niskokaloryczna dlatego tez polecana jest podczas diet odchudzających,
  • Doskonale oczyszcza organizm z zalegających toksyn oraz szkodliwych produktów przemiany materii,
  • Reguluje poziom cukru we krwi,
  • Obniża poziom cholesterolu,
  • Wzmaga laktację,
  • Wpływa pozytywnie na pracę wątroby,
  • Wspiera produkcję czerwonych krwinek,
  • Zwalcza wolne rodniki,
  • Opóźnia procesy starzenia,
  • Pozytywnie wpływa na włosy, skórę oraz paznokcie.

Jak widać włączenie cykorii do swojej diety nie tylko pozytywnie wpłynie na Nasze zdrowie czy samopoczucie ale również na urodę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Copyright Zjedz to 2018