Cząber ogrodowy

Cząber ogrodowy

Cząber ogrodowy

Cząber ogrodowy zwany również fasolowym zielem był już wykorzystywany w kuchni Starożytnych Rzymian oraz Greków. W dzisiejszych czasach przyprawia się nim jajka, ziemniaki oraz rośliny strączkowe. Znakomicie sprawdzi się przy daniach ciężkostrawnych. Charakteryzuje się ostrym smakiem. Jednak cząber jest ziołem o niedocenionych właściwościach leczniczych. Jakich? Odpowiedź znajdziecie w dzisiejszym artykule.

Właściwości lecznicze

Roślina ta swoje właściwości prozdrowotne zawdzięcza olejkom eterycznym.

Przede wszystkim cząber:

  • Wykazuje silne działanie wiatropędne, rozkurczowe, przeciwgrzybicze oraz przeciwbakteryjne,
  • łagodzi dolegliwości układu pokarmowego ( min, wzdęcia, biegunki, odbijanie),
  • Reguluje procesy trawienia,
  • Pomocny jest również w schorzeniach układu moczowego,
  • Zawiera witaminę C, A, B, PP, sole mineralne, flawonoidy oraz garbniki,
  • Dzięki właściwościom antyseptycznym stosowany jest również w leczeniu stanów grzybiczych oraz przy zapaleniu gardła,
  • Wpłynie na poprawę ogólnego samopoczucia,
  • Podniesie odporność organizmu,
  • Wzmocni serce,
  • Dzięki zawartości błonnika korzystnie wpłynie na jelita oraz cały okład pokarmowy,
  • Jest niskokaloryczny dlatego też wskazany jest przy dietach odchudzających.

Jak widać cząber ma nie tylko szerokie zastosowanie w kuchni ale również w medycynie naturalnej. Może warto się do niego przekonać?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Copyright Zjedz to 2018