Czasznica olbrzymia

Czasznica olbrzymia

Czasznica olbrzymia

Czasznica olbrzymia zwana również purchawicą, purchawką czy też kulicą należy do grupy grzybów jadalnych ale należy zaznaczyć, że tylko białe i najlepiej młode okazy, te których wnętrze jest zwarte i białe. Należy do rodziny pieczarkowatych. Rozpowszechniona jest na całym świecie jednak u Nas można ją również spotkać najczęściej jednak w północnej części kraju. Czasznica w wielu krajach jest chętnie wykorzystywana w kuchni (panierowana i smażona na oleju) jednak w Polsce nie cieszy się zainteresowaniem. Pospolita purchawka chociaż składa się w większości z wody wykazuje również wiele właściwości leczniczych ale o tym w dalszej części artykułu.

Właściwości lecznicze

Purchawica olbrzymia znana oraz wykorzystywana była w medycynie ludowej od dawna przede wszystkim do hamowania krwotoków ze skaleczeń oraz przy niektórych chorobach nerek.

Jednak to nie jedyne jej właściwości.

  • Chociaż posiada nieliczne zasoby witamin oraz minerałów zawarty w niej błonnik korzystnie wpływa na układ pokarmowy,
  • Wykazuje działanie przeciwnowotworowe ( zawartość kalwacyny niszczy komórki nowotworowe),
  • Działa również przeciwbakteryjnie,
  • Zawiera również białko i węglowodany.

Dla wielu z Nas zwykła a jednak niezwykła purchawka jest grzybem jadalnym. Co ważne wykazuje działanie lecznicze. Czy nie warto zapoznać się z tematem bliżej?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *