Czereśnie-smak lata

Czereśnie-smak lata

Czereśnie – smak lata

Owoce te kuszą zarówno smakiem jak i wyglądem. I chociaż w 80 % składają się z wody zawierają wiele cennych składników odżywczych, witamin oraz mikroelementów. Niestety sezon na czereśnie trwa krótko i mimo że najlepiej smakują te zerwane prosto z drzewa warto zrobić z nich również przetwory. Należą do jednych z najbardziej wartościowych owoców i uwierzcie mi nie ma w tym stwierdzeniu ani grama przesady. Jednym słowem spożywajmy czereśnie jak najczęściej!!!

Dlaczego warto spożywać czereśnie?

Odpowiedź jest naprawdę prosta albowiem owoce te są:

  • Skarbnica witamin ( A, E, K, PP, C, witamin z grupy B) oraz minerałów ( potasu, magnezu, wapnia, fosforu, żelaza, jodu, sodu),
  • Zawierają sporo przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki,
  • Wykazują działanie oczyszczające oraz odtruwające,
  • Regulują przemianę materii,
  • Jod w nich zawarty wpływa na produkcję hormonów tarczycy,
  • Wspomagają leczenie artretyzmu,
  • Pozytywnie wpływają na pracę serca oraz regulują ciśnienie krwi,
  • Pobudzają pracę trzustki,
  • Zawierają antyoksydanty które zapobiegają chorobom nowotworowym,
  • Spowalniają procesy starzenia się,
  • Posiadają niski indeks glikemiczny dlatego też mogą je spożywać osoby borykające się z cukrzycą ( oczywiście z umiarem),
  • Zadbają o odpowiednia równowagę kwasowo-zasadową,
  • Wpływają na poprawę krążenia,
  • Wykazują silne działanie przeciwnowotworowe oraz przeciwzapalne.

O dobroczynnym wpływie czereśni na Nasz organizm można by było pisać w nieskończoność. Pamiętajmy jednak, że są ciężkostrawne dlatego zwłaszcza kobiety w ciąży powinny je spożywać w umiarkowanych ilościach. Niewskazane natomiast u mam karmiących albowiem mogą być przyczyną uczulenia u pociechy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *