Czerwona cebula

Czerwona cebula

Czerwona cebula

Cebula zwłaszcza ta biała na stałe zagościła w Naszych kuchniach. Doskonała do surówek, sałatek czy dań na ciepło. Wszyscy znamy ostry smak cebula dlatego też ma takie samo grono zwolenników jak i przeciwników. Jednak warto tutaj wspomnieć, że jej czerwona odmiana jest o wiele łagodniejsza i co ważne wykazuje wiele cennych właściwości prozdrowotnych. Cebula sama w sobie jest naturalnym antybiotykiem podobnie jak czosnek. Jakie właściwości posiada czerwona cebula? Czy warto ją spożywać? O tym w dalszej części artykułu.

Wartości odżywcze oraz właściwości lecznicze

Jak już wcześniej wspomniano cebula jest naturalnym antybiotykiem. Jednak o jej cennych właściwościach można pisać wiele.

Przede wszystkim:

  • Zawiera sporą dawkę witamin z grupy B, witaminę C oraz E a także minerały takie jak potas, magnez, żelazo, wapń i cynk,
  • Wykazuje działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwzapalne,
  • Wpływa na rozrzedzenie krwi,
  • Obniża również ciśnienie krwi,
  • Zapobiega odkładaniu się złego cholesterolu we krwi a co za tym idzie zmniejsza ryzyko miażdżycy,
  • Hamuje wzrost komórek nowotworowych,
  • Obniża poziom cukru we krwi,
  • Zapobiega rozwojowi choroby wrzodowej,
  • Wzmacnia odporność,
  • Polecana przy problemach układu oddechowego,
  • Pozytywnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy,
  • Wykazuje również silne działanie detoksykujące,
  • Działą również przeciwzakrzepowo,
  • Stosowana na ukąszenia owadów albowiem działa antyseptycznie.
Pamiętajmy jednak, że cebula mimo swojej niskokaloryczności jest ciężkostrawna.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *