Czerwone buraczki

Czerwone buraczki

Czerwone buraczki

Warzywo to choć lubiane przez wszystkich tak naprawdę jest niedocenione przez wielu z Nas. To zwykłe warzywo należy do jednego z najpopularniejszych w tradycyjnej Polskiej kuchni. Nie tylko wyśmienicie wszystkim smakuje to kryje w sobie również wiele cennych składników odżywczych i co ważne posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Docenione były już przez starożytnych Rzymian i nic w tym dziwnego albowiem to wbrew pozorom zwykłe warzywo wprowadzone do Naszego jadłospisu przyniesie wiele korzyści.

Dlaczego warto spożywać buraczki?

Na ten temat można pisać w nieskończoność.

Jednak przede wszystkim buraczki:

  • Dzięki zawartości silnych utleniaczy wzmacniają układ krwionośny,
  • Zapobiegają anemii oraz przyniosą pomoc w walce z białaczką,
  • Wpływają na regulację ciśnienia krwi,
  • Zawierają spore pokłady kwasu foliowego, który dba o prawidłowy rozwój płodu,
  • Zadbają o prawidłowy poziom cholesterolu,
  • Są bogatym źródłem witamin ( A, E, K, witamin z grupy B) oraz minerałów takich jak magnez, potas, wapń, żelazo, fosfor, sód oraz cynk,
  • Zadbają również o prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego,
  • Oczyszczają jelita z zalegających toksyn,
  • Działają wykrztuśnie,
  • Łagodzą objawy menopauzy,
  • Są niskokaloryczne,
  • Chronią przed działaniem wolnych rodników,
  • Wykazują właściwości alkalizujące,
  • Wpływają na obniżenie poziomu homocysteiny a co za tym idzie zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy oraz chorób serca,
  • Zapobiegają chorobom nowotworowym.

Buraczki są naturalnym remedium na wiele dolegliwości. Co ważne dostarczą organizmowi wielu cennych składników odżywczych, witamin oraz minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Ważne:

Jednak na buraczki powinni uważać cukrzycy albowiem posiadają wysoki indeks glikemiczny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *