Czosnek

Czosnek

Czosnek

Omijamy go szerokim łukiem albowiem odstrasza swoim smakiem i zapachem. I chociaż często kojarzony jest jako „ odstraszacz wampirów” warto się do niego przekonać ponieważ wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych. Nie raz pewnie słyszeliśmy stwierdzenie, że jest naturalnym antybiotykiem. Oczywiście albowiem jest niedocenionym przez wielu źródłem zdrowia. Jakie właściwości posiada? Odpowiedź znajdziecie w dzisiejszym artykule.

Właściwości czosnku.

Jak już wcześniej zostało wspomniane jest naturalnym antybiotykiem. Musimy jednak pamiętać, ze bardzo ważne jest odpowiednie przygotowanie go aby nie utracił minerałów, witamin oraz właściwości zdrowotnych.

  • Wykazuje silne działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, przeciwpasożytnicze, przeciwzakrzepowe oraz przeciwwirusowe ( ma silniejsze działanie niż znana Nam penicylina),
  • Bogactwo witaminy C, A oraz witamin z grupy B,
  • Skarbnica magnezu, potasu, żelaza, wapnia, selenu, fosforu oraz sodu,
  • Wzmocni odporność,
  • Jest silnym przeciwutleniaczem-chroni organizm przed działaniem wolnych rodników,
  • Jest skuteczną pomocą w walce z nowotworami. Nie tylko zapobiega powstawaniu ale również hamuje rozwój istniejących już komórek nowotworowych,
  • Wpływa na obniżenie ciśnienia krwi oraz poziomu złego cholesterolu,
  • Niezastąpiony przy przeziębieniu oraz grypie,
  • Pomocny przy bólach głowy oraz bezsenności albowiem ułatwia zasypianie.

Co ważne bakterie nie są w stanie uodpornić się na czosnek jak to bywa z niektórymi antybiotykami.

Ważne:

Czosnek jest bardzo zdrowy ale nie należy przesadzać z jego spożyciem albowiem w nadmiarze może przyczynić się do problemów żołądkowych oraz biegunki. Wykazuje działanie rozrzedzające krew dlatego też nie powinien być spożywany nawet do tygodnia przed planowana operacją.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Copyright Zjedz to 2018