Czy gotowanie w mikrofalówce jest zdrowe?

Czy gotowanie w mikrofalówce jest zdrowe?

Czy gotowanie w mikrofalówce jest zdrowe?

Praktycznie w każdym domu w sprzęcie gospodarstwa domowego znajdziemy mikrofalówkę. Cieszy się ogromną popularnością i sprzedawana jest w tysiącach egzemplarzach. Jak wielkim ułatwieniem jest podgrzanie potraw w kilka chwil właśnie w mikrofalówce po powrocie do domu z pracy. Często stajemy przed dylematem i zadajemy sobie pytanie-czy gotowanie w mikrofali jest zdrowe. Zdania na ten temat są podzielone albowiem ma tylu zwolenników oraz przeciwników. Więc jaka jest odpowiedź?

Jaka jest prawda?

Niestety z prowadzeniem zdrowego stylu życia jest „ na bakier”. Zajadamy się fast foodami, żywnością przetworzoną oraz daniami gotowymi które prowadzą do wielu chorób min. cukrzycy, nowotworów i otyłości. Czy nie zastanawia Nas długi termin przydatności kupowanych produktów? Jak żywność mająca rok przydatności może być zdrowa? Przecież to „ mówi samo za siebie”. Ale czas powrócić do mikrofalówek. Większość użytkowników tego sprzętu zadaje sobie pytanie – czy mikrofalówki przez swoje promieniowanie mogą przyczynić się do powstawania chorób nowotworowych? Tutaj rację mają zarówno zwolennicy jak i przeciwnicy. Chodzi przede wszystkim o to, że sprzęt sam w sobie nie przyczynia się do powstawania chorób ponieważ zarówno siatka wbudowana w drzwiczki jak i metalowa komora odbijają promieniowanie do wnętrza mikrofalówki. Jednak musimy pamiętać, że już dania przygotowane w kuchence raczej do najzdrowszych nie należą. Nie tylko pozbawione są cennych składników odżywczych ale co ważne mogą powodować zatrucia pokarmowe. Przykładem może być przygotowanie mięsa. Gotowanie zbyt krótkie może przyczynić się do powstania bakterii które niestety grożą zatruciem pokarmowym. Bardzo często popełniamy również podstawowy błąd używając zwykłych naczyń do przygotowania potraw w kuchence. Powinniśmy używać tych specjalnie do tego celu przeznaczonych najlepiej z ceramiki lub kamionki. Jak zostało udowodnione badaniami dania przygotowane w mikrofalówce przyczyniają się do powstania zmian nie tylko w układzie immunologicznym ale również we krwi. Co gorsza spożywanie ich przyczynia się do powstawania komórek nowotworowych w surowicy krwi, wzrostu cholesterolu, leukocytów oraz obniżenie poziomu hemoglobiny.

Reasumując

Sprzęt tak chętnie kupowany przez Nas niestety do najzdrowszych nie należy. I nie chodzi tu o promieniowanie a o dania przygotowane właśnie w mikrofalówce. Czyż nie lepiej poświęcić parę chwil więcej na przygotowanie dania bez wykorzystania tego sprzętu? Z całą pewnością tak albowiem nie tylko spożyjemy smaczny ale również zdrowy posiłek.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Copyright Zjedz to 2018