Czy warto jeść brukselkę?

Czy warto jeść brukselkę?

Czy warto jeść brukselkę?

Chociaż nie każdy ja lubi warto wprowadzić ja do swojego menu ponieważ jest skarbnicą składników odżywczych i co ważne wykazuje również właściwości zdrowotne. Zazwyczaj odstrasza Nas jej charakterystyczny aromat jednak wystarczy ja w odpowiedni sposób przygotować aby zachwyciła Nas swoim smakiem.

Właściwości zdrowotne oraz składniki odżywcze brukselki

  • Jest niezastąpionym źródłem witaminy C oraz K, A, E oraz witamin z grupy B,
  • Dostarczy Nam potasu, magnezu, wapnia, fosforu oraz żelaza,
  • Wzmacnia układ odpornościowy,
  • Wspomaga układ nerwowy,
  • Zwiększa krzepliwość krwi,
  • Zapobiega powstawaniu choroby nowotworowej,
  • Pomocna przy problemach hormonalnych,
  • Błonnik w niej zawarty pozytywnie wpływa na pracę jelit oraz całego układu pokarmowego,
  • Zapobiega zaparciom,
  • Dzięki zawartości selenu chroni przed cukrzycą typu 2 oraz chorobami serca,
  • Pomocna w oczyszczaniu organizmu z toksyn,
  • Jest niskokaloryczna dlatego też wspomoże proces odchudzania,
  • Wpływa na poprawę płodności u mężczyzn,
  • Ze względu na zawartość kwasu foliowego wskazana przyszłym mamom oraz kobietom w ciąży,
  • Reguluje ciśnienie krwi.

Ważne:

Pomimo, że brukselka jest bardzo zdrowa powinny na nią uważać osoby mające problemy z krzepliwością krwi ( zwiększa jej krzepliwość) oraz osoby z niedoczynnością tarczycy ( wykazuje działanie wolotwórcze). Należy również spożywać ją z umiarem gdy mamy problemy ze wzdęciami oraz gazami albowiem może je nasilić.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Copyright Zjedz to 2018