Czy warto jeść kiełki?

Czy warto jeść kiełki?

Czy warto jeść kiełki?

Te „malutkie” roślinki zyskały miano jednego z najzdrowszych pokarmów na świecie. I nic w tym dziwnego albowiem nie znajdziemy drugiego takiego produktu, który dostarczyłby tak wielu składników odżywczych, witamin oraz minerałów w tak dużych dawkach. Nie będzie przesadą stwierdzenie, że są lekarstwem na wiele dolegliwości. Co ważne zawierają tak naprawdę wszystko co najlepsze i potrzebne Nam do zachowania dobrego zdrowia.

Właściwości zdrowotne oraz odżywcze kiełków

Przede wszystkim są prawdziwą „bombą” witaminową. Jednak pomogą Nam również w walce z wieloma dolegliwościami oraz pozytywnie wpłyną na Nasze zdrowie.

  • Zawierają witaminy z grupy B, witaminę A, E, K, C oraz D,
  • Są skarbnicą magnezu, wapnia, fosforu, potasu, żelaza, jodu oraz selenu i manganu,
  • Co ważne kwasy tłuszczowe Omega 6 ( które poprawiają pracę serca, mózgu oraz wzroku), bardzo dużo karotenu oraz błonnika,
  • Ochraniają przed wolnymi rodnikami,
  • Wzmacniają układ odpornościowy oraz wpływają na poprawę samopoczucia,
  • Obniżają cholesterol a co za tym idzie miażdżycy i chorobom serca,
  • Zapobiegają chorobom nowotworowym,
  • Wpływają na poprawę procesów trawienia,
  • Zawierają łatwo przyswajalne białko oraz żelazo,
  • Pomagają w walce z anemią,
  • Wykazują silne właściwości detoksykacyjne,
  • Wspierają układ nerwowy oraz hormonalny,
  • Uśmierzają bóle stawów.

Cudownych właściwości kiełków można wymieniać w nieskończoność. Co ważne bez problemu możemy je sami wyhodować w domu. A chyba nie trzeba przekonywać, że naprawdę warto!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Copyright Zjedz to 2018