Daktyle

Daktyle

Daktyle

Owoce te zwłaszcza suszone cieszą się w Polsce coraz większą popularnością zwłaszcza wśród sportowców. Zarówno świeże jak i te wysuszone zawierają cukry proste które są doskonałym źródłem energii. Smakują wyśmienicie jako przekąska ale również jako dodatek do cista i deserów. Mogliśmy o nich usłyszeć również pod nazwą naturalnego leku. I nic w tym dziwnego albowiem są skarbnicą wielu składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wykazują także wiele cennych właściwości leczniczych. Ciekawostką może być również fakt, ze w wielu krajach codzienne spożywanie daktyli jest głęboko zakorzenioną tradycją.

Dlaczego warto spożywać daktyle?

  • Są bardzo bogatym źródłem błonnika który pozytywnie wpływa na pracę jelit oraz cały układ pokarmowy,
  • Polecane przy zaparciach,
  • Zapobiegają powstawaniu miażdżycy,
  • Zawierają wiele witamin min. witaminę C, A, E, K, witaminy z grupy B oraz minerały min. potas, magnez, fosfor, żelazo, sód i wapń,
  • Mają również kwas foliowy, który pozytywnie wpływa na rozwój płodu,
  • Ochronią również przed odkładaniem się złogów cholesterolu w naczyniach krwionośnych,
  • Pozytywnie wpływają na pracę serca,
  • Zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, udaru mózgu oraz zawału serca,
  • Wykazują działanie przeciwzakrzepowe, przeciwzapalne a także pomogą obniżyć gorączkę,
  • Zadbają również o prawidłowe ciśnienie krwi,
  • Pomagają łagodzić objawy jelita drażliwego,
  • Wykazują również działanie uspokajające,
  • Wpływają na poprawę trawienia,
  • Wzmacniają odporność,
  • Mają niski indeks glikemiczny.

O dobroczynnym wpływie daktyli na Nasz organizm można pisać wiele. Nie na darmo nazywane są naturalnym lekarstwem. W krajach arabskich zyskały miano „Chleba życia”.

Czy nie warto wprowadzić tą niezwykle smaczną przekąskę do swojego menu?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *