Dieta Aspirynowa

Dieta aspirynowa

Dieta aspirynowa.

Dieta ta zwana również dietą niskosalicylanową wskazana jest dla osób borykających się z alergią na salicylany. Niestety skutki tego typu schorzenia bywają bardzo uciążliwe. Mogą również doprowadzić do wstrząsu anafilaktycznego, który może doprowadzić do śmierci. Potocznie salicylany wykorzystuje się do produkcji spirytusu salicylowego oraz niesteroidowych leków przeciwzapalnych. Znajdziemy je w tak popularnych lekach jak aspiryna oraz polopiryna. Dieta aspirynowa polega na całkowitym wyeliminowaniu oraz ograniczeniu do minimum produktów zawierających salicylany. Niestety wiele osób jest uczulonych na tą substancję. Salicylany znajdują się w wielu owocach oraz warzywach ale podczas dojrzewania ich zawartość maleje. Należy również pamiętać aby zaopatrzać się w nowalijki u sprawdzonych gospodarzy albowiem znajdują się również w nawozach używanych do oprysków.

Zasady Diety Aspirynowej.

Głównym założeniem diety niskosalicylowej jest wyeliminowanie bądż ograniczenie salicylanów do takiego stopnia aby nie stanowiły zagrożenia dla organizmu. Stosująć dietę (7-14 dni) należy spożywać produkty bez ich zawartosci. Nalezy również pamiętać, że nie wolno przyjmować leków zawierających w swoim składzie salicylany. Po zakończeniu diety można stopniowo zacząć wprowadzać produkty z ich zawartością, ale oczywiście stopniowo ( najlepiej w odstępach kilkudniowych) obserwując reakcję ogranizmu. W razie wystąpienia niepokojących objawów konieczne jest ich odstawienie. Należy również pamiętać, że każdy organizm jest inny a co za tym idzie poziom salicylanów w organizmie jest indywidualny. Czasami konieczne jest całkowite wyeliminowanie ich ale w wielu przypadkach wystarczy tylko ich orgraniczenie.

Produkty dozwolone w diecie aspirynowej:

-Warzywa-seler, biała i zielona kapusta,

-Chude mleko oraz produkty mleczne, mleko ryżowe oraz sojowe,

-Oleje tłoczone na zimno bez zawartości konserwantów,

-Jajka, nieprzetworzone mięso oraz ryby,

-Owoce (banany),

-Słonecznik, orzechy laskowe, mak,

-Syrop klonowy, cukier, melasa,

-Kawa bezkofeinowa, słaba herbata,

-Sól morska,

-Niegazowana woda mineralna.

Do produktów zakazanych należą:

-Przede wszystkim należy unikać żywności wysoko przetworzonej,

-Przyprawy- ocet winny, kurkuma, rumianek, oregano, kminek, cynamon,

-Miód,

-Orzeszki ziemne, migdały,

-Coca cola,

-Warzywa-brokuły, pomidory, rzodkiewka, ogórki korniszony, pieczarki, szpinak,

-Owoce- truskawki, maliny, jeżyny, jabłka,wiśnie, daktyle, rodzynki oraz suszone śliwki.

Dieta aspirynowa nie należy do łatwych albowiem wyeliminowana jest większość pokarmów, które są lubiane przez wszystkich. Jednak dla zdrowia zrobi się wszystko.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Copyright Zjedz to – blog kulinarny 2018