Dieta kapuściana

Dieta kapuściana

Dieta kapuściana-prezydencka.

Dieta ta należy do diet błyskawicznych albowiem pozwala na utratę 4-5 kilogramów w ciągu tygodnia. Cieszy się największą popularnością wśród osób, które zazwyczaj przed ważną uroczystością chcą zgubić parę kilogramów. Korzystał z niej również Aleksander Kwaśniewski dlatego też możemy ją znaleźć pod nazwą diety prezydenckiej. Najprawdopodobniej Dieta kapuściana wywodzi się z Norwegii. Taki sposób odżywiania miał pomóc osobom z problemami układu krążenia. Jest to dieta niskokaloryczna albowiem przez siedem dni spożywamy tylko zupę kapuścianą dlatego też osoby niecierpliwe mogą ją uznać za bardzo monotonną. Jest nie tylko dobrym sposobem na pozbycie się zbędnych kilogramów ale również co najważniejsze oczyszczenie organizmu z toksyn, które jak wiadomo mogą przysporzyć wielu problemów zdrowotnych.

Dieta kapuściana – zasady stosowania.

Jak w przypadku każdej diety tak i również tej głównym zadaniem diety prezydenckiej jest pozbycie się zbędnych kilogramów. Jednak dzięki tej diecie oczyścimy organizm z tak groźnych toksyn, pozbycie się nadmiaru wody oraz przyspieszenie metabolizmu. Bardzo ważną sprawą jest przestrzeganie czasu jej trwania-7 dni. Jak wiadomo kapusta posiada wiele cennych składników odżywczych, witamin ( C, B1, B2, B6, E, K) oraz mikroelementów ( sporą dawkę wapnia oraz potasu, a w mniejszych magnez, żelazo, fosfor oraz cynk). Dieta ta doskonale wpływa na dobre funkcjonowanie układu pokarmowego. Co ważne po zakończeniu nie wolno spocząć na laurach aby utrzymać uzyskane efekty i nie dopuścić do powstania efektu jojo należy stosować w dalszym ciągu dietę niskokaloryczną. Należy również pamiętać o dobrym nawodnieniu organizmu, należy wypijać minimum 2 litry płynów ( czystej wody niegazowanej, herbatki ziołowe, gorzką kawę, herbatę oraz odtłuszczone mleko). Dozwolony jest również brązowy ryż, pierś z kurczaka, chude ryby oraz niskokaloryczne owoce. Należy unikać fasoli oraz groszku. Zakazana jest sól, pieczywo, produkty zbożowe, cukier oraz słodkie napoje gazowane.

Przepis na zupę kapuścianą:

Składniki:

-1 główka białej lub włoskiej kapusty,

-2 papryki,

-3 cebule,

-1 seler naciowy,

-5 pomidorów, 3 litry wody

Przyprawy:

Kilka ziarenek ziela angielskiego, 3 liście laurowe, kilka ziarenek pieprzu, kminek oraz majeranek.

Wykonanie:

Kapustę myjemy oraz szatkujemy. Pozostałe warzywa kroimy w kostkę i wszystko przekładamy do garnka. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Doprawiamy.

Ważne: Do zupy pod żadnym pozorem nie dodajemy soli, tłuszczów oraz bulionów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Copyright Zjedz to – blog kulinarny 2018