Dieta RAW

Dieta RAW

Dieta RAW

Czym jest Dieta RAW? Dla wielu z Nas ten termin może być obcy jednak witarianizm zakłada aby 70% dziennie spożywanych warzyw oraz owoców było w postaci surowej. Większość z Nas przyzwyczaiła się do obróbki termicznej. Ale czy podczas gotowania nie traci się tak cennych składników odżywczych, minerałów jak również enzymów trawiennych. Jednak nie wyobrażamy sobie zjedzenie surowego kalafiora czy brokułu obawiając się problemów trawiennych. Jednak „ nie taki wilk straszny jak go malują”. Należy pamiętać o podstawowej zasadzie aby surowe owoce i warzywa nie spożywać w pośpiechu. Każdy kęs należy dokładnie pogryźć a z całą pewnością Nam nie zaszkodzą. Wyjątek stanowi fasola oraz grzyby, te musimy poddać obróbce termicznej.

Dlaczego warto spożywać surowe owoce i warzywa?

Odpowiedz jest bardzo prosta. Przede wszystkim nie pozbawiamy ich jak to się dzieje podczas obróbki cieplnej składników odżywczych, witamin oraz minerałów. Co ważne spożywając nowalijki w stanie surowym dokładnie przegryzamy każdy kęs. Wiadomo nie od dziś, że posiłki spożywane w pospiechu mogą doprowadzić do wielu problemów zdrowotnych oraz otyłości. Dieta RAW to nie tylko oszczędność czasu ale również pieniędzy albowiem bez wątpienia mniej czasu zajmuje Nam przygotowanie posiłków na bazie surowych warzyw czy owoców niż np. przygotowanie ulubionego schabowego smażonego na głębokim tłuszczu który jest niezdrowa bombą kaloryczną . Korzyści ze spożywania warzyw oraz owoców nie poddanych obróbce termicznej jest wiele.

Oto najważniejsze z nich:

Przede wszystkim zmniejsza się ryzyko zachorowania na nowotwory. Co ważne dostarczamy organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych witamin i minerałów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania. Należy również wspomnieć, że wzmacniamy układ odpornościowy zyskując witalność oraz energię tak potrzebną do borykania się z codziennym,i obowiązkami. Oczyszczamy organizm z zalegających toksyn. Jesteśmy odporniejsi na stres ale również przestają Nam dokuczać problemy żołądkowe. Przeciwnicy witarianizmu uważają, że warzywa spożywane na surowo stanowią zagrożenie dla zdrowia ze względu na to, że są pokryte dużą ilością pestycydów oraz bakterii. Można by było przyznać Im rację pod warunkiem, że mylibyśmy je tylko pod bieżącą wodą. Taki zabieg z pewnością by nie wystarczył. Jednak myjąc warzywa w roztworze wody oraz sody oczyszczonej ( łyżka sody na litr wody) możemy być w pełni spokojni, że nic Nam nie grozi. Jak widać zalet Diety RAW jest wiele. Należy tylko pamiętać aby nie jeść w pośpiechu przeżuwając każdy kęs oraz nie aby nie konsumować na surowo grzybów oraz fasoli. Trzymając się tych zasad Witarianizm jest całkowicie bezpieczny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Copyright Zjedz to – blog kulinarny 2018