Dlaczego warto spożywać seler?

Dlaczego warto spożywać seler?

Dlaczego warto spożywać seler?

Seler znany był już w czasach starożytnych a i dzisiaj cieszy się również ogromną popularnością. I chociaż w kuchni wykorzystujemy korzeniowy warto sięgnąć po seler naciowy, który można spożywać na surowo. Warzywo to jest doskonałym źródłem wielu cennych składników mineralnych oraz witamin. Jednak co najważniejsze naturalnym lekiem na wiele dolegliwości. Nie będzie zaskoczeniem fakt, że jest składnikiem prawie każdej diety odchudzającej albowiem doskonale pobudza pracę przemiany materii.

Właściwości odżywcze i zdrowotne selera

Jak każde z warzyw jest doskonałym źródłem wielu składników odżywczych, witamin oraz minerałów. Zalet spożywania tego warzywa jest naprawdę wiele jednak oto najważniejsze z nich:

  • Zawiera sporą dawkę witaminy C, witaminy E zwanej witaminą młodości oraz płodności, witaminę PP, witamin z grupy B oraz kwas foliowy,
  • Wpłynie na uzupełnienie deficytu potasu, magnezu, żelaza, wapnia oraz cynku,
  • Wykazuje silne działanie moczopędne, rozkurczające oraz przeciwzapalne,
  • Wpływa na poprawę pracy nerek,
  • Obniża ciśnienie krwi oraz pozytywnie wpływa na pracę serca,
  • Doskonale oczyszcza organizm z toksyn oraz z ubocznych efektów przemiany materii,
  • Pomocny przy zaparciach,
  • Zapobiega działaniu wolnych rodników,
  • Wpływa kojąco na układ nerwowy,
  • Jest skutecznym lekiem na zapalenie dróg moczowych,
  • Zawiera bardzo dużo beta-karotenu,
  • Sok z selera doskonale odkwasza organizm,
  • Pomocny przy obolałych stawach,
  • Jest naturalnym afrodyzjakiem.

Ważne:

Musimy jednak pamiętać, że mimo swoich „cudownych” właściwości odżywczych oraz zdrowotnych niestety może uczulać.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Copyright Zjedz to 2018