Drożdżowe z truskawkami

Drożdżowe z truskawkami

Uwielbiam truskawki w każdej postaci a ciasto drożdżowe z nimi to raj dla podniebienia. Pamiętam jak za dziecka nie mogłam się doczekać jak Babcia czy tez Mama upiecze to ciasto.Mimo, że dla niektórych przygotowanie drożdżowego to nie lada wyzwanie to naprawdę warto wypróbować ten klasyk.

Składniki:

  • 4 dkg świeżych drożdży
  • 50 dkg mąki tortowej
  • 1 szklanka mleka
  • 10 dkg masła
  • 15 dkg cukru
  • 4 żółtka
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy
  • truskawki

Wykonanie:

Drożdże utrzeć z 1 łyżką cukru, dodać letnie mleko i 3-4 łyżki mąki odebranej od całości. W międzyczasie roztopić masło.Wymieszać, przykryć ściereczką i zostawić do podrośnięcia. Kiedy rozczyn podwoi objętość dodać żółtka, mąkę, sól, cukry i wyrobić ciasto. Można oczywiście ręcznie ale ja wyrabiam robotem ze specjalną końcówką do ciasta drożdżowego. Następnie dodać roztopione letnie masło i wyrabiać aż ciasto będzie elastyczne. Gotowe odstawić do wyrośnięcia. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, na wierzchu układamy truskawki obtoczone w mące ( większe kroimy na mniejsze kawałki). W cieście drożdżowym uwielbiam kruszonkę która jest kropką nad i.

Kruszonka:

  • 20 dkg mąki
  • 10 dkg masła
  • 10 dkg cukru

Wykonanie:

Do miski przekładamy wszystkie składniki i dokładnie wyrabiamy aż powstaną grudki. Gotową kruszonką posypujemy owoce obtoczone w mące.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 40-45 minut. Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego 🙂

Drożdżowe z truskawkami
Drożdżowe z truskawkami

Ciacho godne polecenia. Zachęcam do wypróbowania przepisu.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Copyright Zjedz to – blog kulinarny 2018