Dwukolorowy śmietanowiec

Dwukolorowy smietanowiec

Witajcie 🙂 Przy niedzieli przepis na dwukolorowy śmietanowiec. Połączenie masy śmietankowej z czekoladową doskonale smakuje a i kusi wyglądem. Ciasto przygotowuje się bardzo szybko. Jedyny minus, ze najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce chociaż jeszcze ciepły znika w szybkim tempie. Zapraszam do wypróbowania przepisu może i Wam przypadnie do gustu;)

SKŁADNIKI:

Ciasto:

  • 3 szklanki maki tortowej
  • Pół szklanki cukru
  • Kostka margaryny
  • 6 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Cukier waniliowy

Wykonanie:

Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Dodajemy zimną margarynę i wszystko razem siekamy nożem aż powstanie kruszonka. Następnie dodajemy cukry oraz żółtka. Wyrabiamy ciasto tylko do połączenia składników. Gotowe dzielimy na dwie nierówne części. Większą przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, natomiast mniejszą wkładamy do zamrażalnika na czas przygotowania masy.

Masy:

Śmietankowa:

  • 3 białka
  • Pół szklanki cukru
  • Półtora dużej kwaśnej śmietany 18%
  • 1 budyń śmietankowy w proszku

Wykonanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli dodając pod koniec ubijania cukier. Masa ma być sztywna i lśniąca. Do gotowej dodajemy budyń śmietankowy i miksujemy na niższych obrotach miksera. Na sam koniec wlewamy śmietanę i delikatnie mieszamy łyżką.

Masa czekoladowa:

  • 3 białka
  • Pół szklanki cukru
  • Półtora dużej kwaśnej śmietany 18%
  • Budyń czekoladowy w proszku
  • Łyżeczka kakao

Wykonanie:

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli dodając pod koniec ubijania cukier. Gdy masa będzie gładka i lśniąca wsypujemy budyń w proszku wraz z kakao, miksujemy na mniejszych obrotach miksera. Na sam koniec wlewamy śmietanę i już delikatnie mieszamy łyżką.

Na ciasto wyłożone wcześniej na blaszkę wylewamy na przemian dwie łyżki jasnej masy i dwie ciemnej i tak do wyczerpania obu mas. Na sam koniec ścieramy na tarce jarzynowej pozostałe ciasto z zamrażalnika. Można również wyłożyć na masę ulubione owoce. Gotowe ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (termoobieg) i pieczemy godzinę. Następnie zwiększamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 15 minut. Upieczone studzimy w uchylonym piekarniku około 20 minut. Następnie wyciągamy i czekamy do całkowitego wystudzenia po czym wkładamy do lodówki. SMACZNEGO 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *