Dzieżka pomarańczowa

Dzieżka pomarańczowa

Dzieżka pomarańczowa

Grzybobranie trwa w najlepsze wszystko dzięki sprzyjającym warunkom pogodowym. Dzisiaj o dość nietypowym grzybie mianowicie o dzieżce pomarańczowej. Grzyb ten należy do jadalnych jednak ze względu na bardzo małą wręcz nikłą zawartość składników odżywczych oraz wyjątkową kruchość zbierany bardzo bardzo rzadko. Charakteryzuje się pięknym jaskrawym kolorem. Wyglądem przypomina miseczkę. Smak i zapach świeżych grzybów jest praktycznie niewyczuwalny natomiast po wysuszeniu bardzo przyjemny. Dzieżka pomarańczowa jest grzybem rozpowszechnionym na całym świecie no może za wyjątkiem Antarktyki.

Gdzie możemy ją spotkać?

Tak naprawdę wszędzie albowiem rośnie na otwartych, nasłonecznionych terenach przede wszystkim w ogrodach, parkach, przy drogach, w zaroślach a nawet między bylinami na trawnikach od maja aż do listopada. Musimy jednak uważać bo łatwo ją pomylić z innym grzybem trującym o mniej wyrazistej barwie.

W kuchni zazwyczaj wykorzystywana do zup a po sparzeniu do sałatek. Może służyć również jako dekoracja talerzy albowiem pięknie się prezentuje z wieloma daniami.

Jak już wcześniej zostało wspomniane dzieżka nie cieszy się popularnością a i informacji na jej temat jest niewiele. Jednak wybierając się na grzybobranie warto wiedzieć, że jest to grzyb jadalny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *