Dzika róża dla zdrowia i urody

Dzika róża dla zdrowia i urody

Dzika róża dla zdrowia i urody

Dziką różę zna każdy. Swoimi pięknymi kwiatami zdobi parki i skwery. Nie na darmo została okrzyknięta „królową kwiatów”. Jednak jest również bardzo ceniona wśród farmaceutów, zielarzy oraz przemysł kosmetyczny. Musimy pamiętać, że nie tylko cieszy oko swoim wyglądem ale również ma szerokie zastosowanie lecznicze oraz posiada wiele cennych właściwości. Nie tylko owoc jej jest bezcenny ale również płatki. A, ze należy do roślin mało wymagających może mieć ją w swoim przydomowym ogródku każdy. Warto również wspomnieć, że owoce dzikiej róży zawierają bardzo dużo witaminy C ( 30 a nawet 40-stokrotnie więcej niż cytrusy). Warto przyjrzeć się jej bliżej.

Właściwości „ królowej kwiatów”

Owoce dzikiej róży to przede wszystkim:

  • Niezastąpione źródło witaminy C,
  • Skarbnica witamin z grupy B, witaminy A, E oraz K,
  • Zawierają kwas foliowy, polifenole, pektyny oraz kwasy organiczne,
  • Wzmacniają układ odpornościowy,
  • Wykazują działanie przeciwzapalne,
  • Działają uspokajająco oraz pomagają przy bezsenności,
  • Obniżają poziom cholesterolu,
  • Wzmacniają serce,
  • Pomagają w walce z nadciśnieniem oraz wzmacniają naczynia krwionośne,
  • Doskonale sprawdzą się przy nieżycie przewodu pokarmowego, niestrawności oraz biegunce,
  • Pomagają w chorobach układu moczowego,
  • Pomocne przy chorobach dróg oddechowych oraz gardła,
  • Odżywiają, rozjaśniają oraz uelastyczniają skórę,
  • Zmniejszają przebarwienia,
  • Pomocne przy leczeniu oparzeń oraz blizn,
  • Opóźniają procesy starzenia,
  • Stanowią naturalną ochronę przed infekcjami.

Z owoców dzikiej róży możemy przygotować naprawdę wiele przetworów. Jednak pamiętajmy, ze obróbka cieplna pozbawia jej cennych właściwości oraz witaminy C. Dlatego starajmy się aby gotować ją najkrócej jak się tylko da.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Copyright Zjedz to 2018