Estragon

Estragon

Estragon

Estragon należy do jednej z najpopularniejszych przypraw na świecie. Jednak stosowany jest nie tylko w kuchni ale również jako zioło wykazujące wiele właściwości leczniczych. Nazwa rośliny pochodzi z języka francuskiego „esdragon” co oznacza „smok”. I nic dziwnego albowiem korzenie tego zioła a dokładniej ich układ przypomina właśnie węże. Mimo, że przyprawa ta znalazła przede wszystkim zastosowanie w kuchni dość często wykorzystywana jest w lecznictwie zwłaszcza na problemy trawienne. Jednak na tym nie koniec jego cennych właściwości albowiem posiada ich znacznie więcej. Z całą pewnością stosowanie estragonu w sposób korzystny wpłynie na Nasze zdrowie.

Właściwości estragonu

  • Wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne, moczopędne oraz przeciwcukrzycowe,
  • Działa ochronnie na żołądek,
  • Jest naturalnym antyoksydantem,
  • Wpływa na obniżenie poziomu glukozy we krwi,
  • Korzystnie wpływa na cały układ pokarmowy,
  • Zapobiega również powstawaniu wrzodów żołądka,
  • Zawiera sporą dawkę witaminy A,
  • Pomocny przy dolegliwościach reumatycznych,
  • Wpływa na zwiększenie wydzielania żółci,
  • Działa także przeczyszczająco,
  • Pobudza wydzielanie soków trawiennych.

Wielu z Nas z pewnością nie wyobraża sobie przygotowania wielu dań bez estragonu. Jest niezastąpioną przyprawą w wielu kuchniach świata. Jednak estragon jest również naturalnym sposobem na wiele schorzeń i dolegliwości.

Ważne:

Zioło to przyjmowane w dużych ilościach może być toksyczne. Zresztą wszystko należy spożywać z rozsądkiem oraz umiarem. Nie zalecany jest kobietom w ciąży. W razie jakichkolwiek wątpliwości warto skontaktować się z lekarzem lub zielarzem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *