Fasola zwyczajna

Fasola zwyczajna

Fasola zwyczajna

Fasola należy do jednej z najpopularniejszych oraz powszechnie uprawianych roślin.Jest jej 400 gatunków na całym świecie. Niejednokrotnie z całą pewnością gościła na Naszych stołach. Jej częścią jadalną są strąki oraz znajdujące się w nich nasiona. Warto wprowadzić fasolę do swojego menu na stałe albowiem posiada wiele właściwości odżywczych. Sposobów na jej przygotowanie jest masa więc nie będzie problemu aby trafić w gusta nawet największego przeciwnika tej popularnej rośliny.

Dlaczego warto spożywać fasolę?

Odpowiedź jest bardzo prosta. Fasola jest bogatym źródłem wielu składników odżywczych oraz minerałów. Warto zaznaczyć, że wykorzystywana jest również w lecznictwie.

Przede wszystkim fasola:

  • Wykazuje działanie bakteriobójcze oraz moczopędne,
  • Jest bogatym źródłem wapnia, potasu oraz fosforu. Niektóre jej gatunki zawierają również żelazo, selen, cynk oraz kwas foliowy,
  • Hamuje rozrost komórek nowotworowych,
  • Pomocna w walce z cholesterolem,
  • Ze względu na właściwości moczopędne polecana jest przy chorobach nerek zwłaszcza przy kamicy nerkowej,
  • Pomoże w oczyszczeniu organizmu z zalegających toksyn,
  • Z całą pewnością wzmocni układ odpornościowy oraz ukoi zszargane nerwy,
  • Wskazana przy stanach chronicznego zmęczenia oraz przy osłabieniu.

Ważne:

Mimo wielu cennych właściwości nie tylko odżywczych ale również zdrowotnych fasola spożywana w nadmiernych ilościach może przyczynić się do wielu przykrych dolegliwości zwłaszcza ze strony układu pokarmowego. Zakazana jest kobietom w ciąży, karmiącym oraz osobom z przewlekłymi zaparciami a także u osób u których występują obrzęki spowodowane niewydolnością serca lub nerek.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Copyright Zjedz to 2019