Fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa jest odmianą zwykłej fasoli. Uwielbiana zarówno przez małych jak i dużych. W obecnych czasach uprawiana jest praktycznie na całym świecie. W Polsce dostępne są dwie jej odmiany mianowicie żółta oraz biała. I chociaż żółta cieszy się większą popularnością zielona niczym jej nie odbiega. Wręcz przeciwnie ale o tym w dalszej części artykułu. Na początku warto dodać, że zielona odmiana charakteryzuje się bardziej wyrazistym smakiem natomiast żółta jest bardziej kremowa i delikatna. Czy warto wprowadzić je do swojego jadłospisu? Oczywiście albowiem są skarbnicą składników odżywczych.

Wartości odżywcze oraz właściwości prozdrowotne fasolki

Jak już wcześniej wspomniano fasolka szparagowa przede wszystkim:

  • Jest bardzo bogatym źródłem wielu witamin min. witaminy A, C, D, K, witamin z grupy B oraz minerałów takich jak wapń, magnez, potas, fosfor, żelazo, miedz i mangan,
  • To bogactwo kwasu foliowego niezbędnego u Kobiet w ciąży,
  • Polecana szczególnie osobom borykającym się z niedoborem żelaza,
  • Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników,
  • Zapobiega również rozwojowi chorób nowotworowych,
  • Zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy oraz chorób serca,
  • Pozytywnie wpływa na układ nerwowy,
  • Obniża poziom cholesterolu we krwi,
  • Wzmacnia układ odpornościowy,
  • Wpływa również na poprawę krążenia,
  • Dzięki właściwościom moczopędnym pomaga oczyścić organizm z toksyn oraz szkodliwych produktów przemiany materii,
  • Poprawia krzepliwość krwi,
  • Zmniejsza ryzyko wystąpienia kamieni w pęcherzu oraz nerkach,
  • Przyniesie również ulgę podczas menopauzy oraz przy napięciu przedmiesiączkowym,
  • Posiada niski indeks glikemiczny,
  • Jest także bogatym źródłem błonnika.

Największą popularnością cieszy się oczywiście fasolka podsmażana z bułka tartą. Mmm kto jej nie lubi:)

Pamiętajmy jednak, że może powodować wzdęcia dlatego też najlepiej nie gotować jej pod przykryciem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *