Figi

Figi

Figi

Figi to egzotyczne i bardzo smaczne owoce. Możemy je spożywać zarówno na surowo jak i w postaci suszonej. Owoc ten posiada wyjątkowe wartości odżywcze. W medycynie niekonwencjonalnej gotowane w mleku owoce były remedium na ból gardła. Swoje zainteresowanie zawdzięczają dużej zawartości wapnia, które jak wiadomo jest niezbędne dla zdrowia kości oraz zębów. Jednak na tym nie koniec albowiem są również skarbnicą witamin i minerałów bez których Nasz organizm nie byłby w stanie prawidłowo funkcjonować.

Chyba nikt nie ma wątpliwości aby wprowadzić figi do swojego jadłospisu na stałe.

Wartości odżywcze oraz właściwości zdrowotne fig

Jak już wcześniej wspomniano ten egzotyczny owoc jest niezastąpionym źródłem wapnia (zwłaszcza suszone).

Posiadają szeroki wachlarz zastosowań.

Przede wszystkim:

  • Są bogactwem witaminy C, PP, E, K witamin z grupy B oraz minerałów takich jak potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo oraz sód,
  • Wspierają pracę układu sercowo-naczyniowego,
  • Dzięki dużej zawartości błonnika pozytywnie wpływają na pracę jelit oraz całego układu pokarmowego,
  • Wpływają na obniżenie ciśnienia krwi,
  • Wskazane osobom nerwowym ,
  • Polecane również przy problemach ze snem,
  • Regulują pracę układu pokarmowego,
  • Obniżają również poziom cholesterolu we krwi,
  • Pomocne w leczeniu hemoroidów,
  • Wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwcukrzycowe oraz przeczyszczające,
  • Są naturalnym antyoksydantem,
  • Zapobiegają powstawaniu chorób nowotworowych,
  • Pozytywnie wpływają na pracę serca oraz wątroby.

Te egzotyczne owoce z całą pewnością pozytywnie wpłyną na pracę całego organizmu. Smakują wyśmienicie nie tylko na surowo ale również w postaci suszonej.

Czy nie warto się skusić?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *