Frytki-zdrowa wersja

Frytki-zdrowa wersja

Frytki-zdrowa wersja

Frytki, kotlecik i jak tu się nie zachwycać takim daniem. Same pyszności. Ale czy zastanowiliśmy się jak wiele złego taki posiłek może wnieść do organizmu? To danie „ocieka” tłuszczem. Jednak mimo to bardzo często sięgamy po nie. Wracając do domu po całym dniu pracy nie w głowie Nam szykownie obiadu dlatego też bardzo często sięgamy po dania gotowe. Jednak należy być świadomym faktu, że taki styl odżywiania odbije się w sposób niekorzystny nie tylko na Naszej figurze ale co gorsze również na zdrowiu. Otyłość niesie ze sobą wiele negatywnych konsekwencji zdrowotnych.

Czy frytki mogą być zdrowe?

Gdy nachodzi Nas straszna ochota na frytki ale dbamy o zdrowie oraz figurę zastanawiamy się czy frytki mogą być zdrowe. Oczywiście że tak. Możemy przygotować zdrową ich wersję nie ociekającą tłuszczem za to pełną witamin. Mowa o frytkach z warzyw które w smaku niczym nie odbiegają od tradycyjnych a z całą pewnością są o wiele zdrowsze. Do ich przygotowania doskonale sprawdzi się marchewka, seler jak również pietruszka

Przepis na frytki z warzyw

Składniki:

  • marchewka
  • seler
  • pietruszka
  • odrobina oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • przyprawy ( sól, pieprz, zioła prowansalskie)

Wykonanie:

Warzywa dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w paseczki. Przekładamy do miski, skrapiamy kilkoma kroplami oliwy z oliwek. Następnie posypujemy przyprawami i dokładnie mieszamy. Gotowe przekładamy na blaszkę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około pół godziny.

Zdrowa wersja frytek gotowa. Taka postać jest doskonałym pomysłem na „przemycenie” warzyw Naszym pociechom. Spożywając je pierwszy raz smak może Nas nieco zaskoczyć ale to tylko kwestia przyzwyczajenia. Najważniejsze jest to, że frytki z warzyw są nie tylko smaczne ale również zdrowe.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Copyright Zjedz to 2018