Gałka muszkatołowa

Gałka muszkatołowa

Gałka muszkatołowa

Gałkę muszkatołową znamy z kuchni. Przyprawiamy nią zarówno słodkie jak i ostre potrawy. Jednak jej bardzo wyrazisty smak oraz intensywny aromat wyjątkowo komponuje się z daniami mięsnymi, marynatami oraz z sosem beszamelowym. Jest również składnikiem przyprawy do piernika. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do grzanego wina jednak pamiętajmy aby stosować jej naprawdę niewiele. Oprócz zastosowania w świecie kulinarnym wykazuje także właściwości zdrowotne. Jakie? Tego dowiecie się w dzisiejszym artykule.

Właściwości zdrowotne gałki muszkatołowej

Przede wszystkim jest doskonałym sposobem na wzdęcia.

Jednak sprawdzi się również:

  • W walce z reumatyzmem,
  • Obniży ciśnienie krwi,
  • Dostarczy szerokiej gamy witamin ( witaminy A, C, B 6), kwasu foliowego oraz minerałów takich jak ( magnez, potas, wapń,żelazo, fosfor,sód, cynk),
  • Ułatwi procesy trawienne,
  • Poprawi apetyt,
  • Zapobiegnie powstaniu wrzodów oraz zakrzepom.

Ważne:

Chociaż gałka muszkatołowa wykazuje wiele właściwości zdrowotnych stosujmy ją z umiarem. Jej nadmierne spożywanie może doprowadzić do niebezpiecznych dla Nas reakcji organizmu ponieważ posiada właściwości halucynogenne ( wszystko za sprawą zawartej w niej mirystycyny). Szczególną ostrożność powinny zachować Panie w błogosławionym stanie albowiem może doprowadzić nawet do poronienia.

Jej nadmierne spożycie może objawić się :
  • Zaparciami,
  • Sennością,
  • Omdleniami,
  • Zaburzeniami świadomości.

W zależności od ilości spożycia objawy mogą utrzymywać się nawet do trzech dni. W niektórych przypadkach może być konieczna interwencja lekarza oraz leczenie szpitalne.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Copyright Zjedz to 2018