Gąska zielonka

Gąska zielonka

Gąska zielonka

Gąska zielonka zwana potocznie zielonką, rycerzykiem szlachetnym lub pisakówką należy do grzybów, które w Polsce występują dosyć rzadko. I chociaż jest ceniona przez grzybiarzy za swój smak ( wykorzystywana do zup, marynat, dań mięsnych ze względu na swój orzechowy smak) warto jednak ograniczyć jej spożywanie albowiem gąska zielona umieszczona jest na Czerwonej liście roślin i grzybów Polski co oznacza, że jest grzybem o nieokreślonym zagrożeniu. Jednak koniecznie trzeba wspomnieć, że we Francji w 2001 roku odnotowano przypadek śmiertelnego zatrucia tym grzybem. Zielonkę ciężko znaleźć albowiem jej owocnik rozwija się pod ziemią z mchu wystaje tylko kapelusz. Mimo, że zielonka jest grzybem jadalnym nie można spożywać jej bez ograniczeń ale o tym w dalszej części artykułu.

Grzyb jadalny a jednak szkodliwy!!!

W przypadku zielonki tak jest. Jak udowodniły badania spożywanie tego grzyba bez ograniczeń może doprowadzić do bardzo rzadkiej choroby rabdomioliozy której głównym objawem jest rozpad mięśni. Na świecie znanych jest kilka jej przypadków. Jak już wcześniej zostało również wspomniane odnotowano również przypadek śmiertelnego zatrucia tym grzybem. Wiele grzybów posiada wiele cennych składników odżywczych a nawet wykazuje właściwości zdrowotne. W przypadku gąski tak nie jest. Mimo, że rycerzyk szlachetny w Polsce uznawany jest za grzyb jadalny ograniczmy jego spożywanie do minimum – po co „kusić los”. A jeżeli już nie wyobrażamy sobie potraw bez tego grzyba zachowajmy szczególną ostrożność.

Odpowiadamy sami za siebie, za swoje zdrowie, które łatwo stracić a odzyskanie go bywa sporym problemem. Dlatego też zachowajmy ostrożność!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *