Głóg dla serca

Głóg dla serca

Głóg dla serca

Chociaż roślina ta została nieco zapomniana z całą pewnością powinna powrócić do Naszej kuchni albowiem głóg wpływa na pracę najważniejszego organu mianowicie serca. Nie tylko cieszy pięknymi kwiatami ale również owocami, które pięknie zdobią Nasze rabaty. Ta piękna roślina posiada także wiele cennych właściwości zdrowotnych oraz składników odżywczych. Warto przypomnieć sobie o jej istnieniu i zadbać zadbać o to aby powróciła do Nas. Przyniesie wiele korzyści nie tylko upiększając ogrody ale również zdrowotne.

Właściwości głogu

  • Jest bogatym źródłem witaminy C, PP, witamin z grupy B oraz soli mineralnych,
  • Błonnik zawarty w głogu doskonale wpływa na pracę jelit oraz całego układu pokarmowego,
  • Dzięki zawartości flawonoidów zapobiega powstawaniu nowotworów,
  • Pomocny w walce z przeziębieniem oraz grypa,
  • Dba o właściwe funkcjonowanie układu pokarmowego,
  • Wskazany przy zaparciach oraz silnych bólach menstruacyjnych,
  • Rozkurcza naczynia krwionośne,
  • Wpływa na poprawę wydajności pracy serca,
  • Dotlenia mózg,
  • Wskazany przy kołataniu serca,
  • Jest naturalnym lekiem na nerwicę oraz nerwobóle,
  • Reguluje ciśnienie krwi,
  • Ochrania naczynia krwionośne,
  • Działa wspomagająco w leczeniu miażdżycy.

Nie zapominajmy o głogu. Nie na darmo był kiedyś nazwany „symbolem miłości oraz zdrowia”. Wzmacnia serduszko a przecież jest ono najważniejszym organem w Naszym organizmie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Copyright Zjedz to 2018