Gofry Belgijskie

Gofry Belgijskie

Witam serdecznie. Długi weekend przed Nami. Zachęcam do wypróbowania przepisu na gofry belgijskie. Inspirację znalazłam na blogu madameedith.com/przepis/gofry-belgijskie/( z moją małą modyfikacją). Podane z truskaweczkami i bitą śmietana zadowolą nawet największych niejadków.

Składniki:

  • 18,5 dkg mąki pszennej
  • 100 ml mleka
  • 2 dkg świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 5 dkg masła
  • 8 dkg cukru perlistego ( użyłam grubej rafinady
  • 1 łyżka cukru do zaczynu

Wykonanie:

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy łyżkę cukru i 2 łyżki mąki – mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia. Do gotowego rozczynu dodajemy przesianą mąkę, cukier waniliowy, sól, całe jajko oraz żółtko. Chwilę wyrabiamy ciasto mikserem lub łyżką drewnianą. Tak przygotowane ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia( około 30 minut. Następnie dodajemy miękkie masło odrywając palcami małe kawałki- zagniatamy ponownie. Na samym końcu dodajemy cukier perlisty który delikatnie mieszamy z ciastem. Odstawiamy na około 20 minut. Gofrownicę natłuszczamy ale tylko przed pierwszym pieczeniem. Na rozgrzaną nakładamy porcję ciasta ( 1 duża łyżka). Pieczemy do zrumienienia. U mnie zajęło to około 2,5 minuty. Gotowe gofry wykładamy na kratkę do studzenia dzięki czemu wierz gofrów będzie bardzo chrupiący. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Gofry Belgijskie
Gofry Belgijskie

Uwierzcie mi na słowo, że nie jadłam lepszych gofrów. Ale najlepiej przekonać się samemu :))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Copyright Zjedz to 2018